Samenwerking met ‘Brabant dementievriendelijk 2020’ bezegeld
Hetzelfde doel, maar een verschillende aanpak
Beide programma's hebben hetzelfde doel, maar een verschillende aanpak. Samen vullen ze elkaar prachtig aan:
Brabant vergrijst. De verwachting is dat het huidig aantal mensen met dementie toeneemt tot 61.000 in 2030. Daarnaast is er een veelvoud aan mantelzorgers. De urgentie om aan de slag te gaan met dementievriendelijke gemeenten of gemeenschappen groeit dus enorm snel.
Samen dementievriendelijk richt zich (o.a. door middel van trainingen en tv-commercials) vooral op het vergroten van kennis over hoe om te gaan met mensen met dementie bij het grote publiek én binnen bedrijven en organisaties. Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Zij gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar de supermarkt, het park of het gemeentehuis. Meestal zonder problemen, maar soms gaat het toch mis. Dementie is namelijk onvoorspelbaar. Dan helpt het als we (mensen met) dementie weten te herkennen om vervolgens daar goed op reageren door contact te maken en even mee te denken.
In 2017 wordt de samenwerking verder uitgewerkt zodat een groeiend aantal Brabanders, gemeenschappen en gemeenten dementievriendelijk wordt.
- Zorgverzekeraar CZ en Samen dementievriendelijk hebben de handen in één geslagen en hebben samen een online training ontwikkeld voor de medewerkers van de frontoffice van CZ.
Ook huisartsen volgen training GOED omgaan met dementie
Huisartsenpraktijk Berg en Dal is dementievriendelijk. Op donderdag 29 november nam huisarts Willemijn de Graaf van Huisartsenpraktijk Berg en Dal namens alle medewerkers het certificaat en de sticker dementievriendelijk in ontvangst uit handen van Eric Dirks, voorzitter van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland.