Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Hetzelfde doel, maar een verschillende aanpak

Beide programma's hebben hetzelfde doel, maar een verschillende aanpak. Samen vullen ze elkaar prachtig aan:

Brabant vergrijst. De verwachting is dat het huidig aantal mensen met dementie toeneemt tot 61.000 in 2030. Daarnaast is er een veelvoud aan mantelzorgers. De urgentie om aan de slag te gaan met dementievriendelijke gemeenten of gemeenschappen groeit dus enorm snel.

Samen dementievriendelijk richt zich (o.a. door middel van trainingen en tv-commercials) vooral op het vergroten van kennis over hoe om te gaan met mensen met dementie bij het grote publiek én binnen bedrijven en organisaties. Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Zij gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar de supermarkt, het park of het gemeentehuis. Meestal zonder problemen, maar soms gaat het toch mis. Dementie is namelijk onvoorspelbaar. Dan helpt het als we (mensen met) dementie weten te herkennen om vervolgens daar goed op reageren door contact te maken en even mee te denken.

In 2017 wordt de samenwerking verder uitgewerkt zodat een groeiend aantal Brabanders, gemeenschappen en gemeenten dementievriendelijk wordt.

samenwerking mensen gratis training dementievriendelijke samenleving