Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Digitale ondersteuning helpt

Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. In 2040 heeft ruim een half miljoen mensen dementie waarmee het volksziekte nummer 1 wordt. Iedereen krijgt dus direct of indirect met de ziekte te maken. Daarom moet Nederland dementievriendelijker worden. Julie Meerveld, Manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp Alzheimer Nederland: “Medio vorig jaar werden de eerste stappen samen al gezet. De campagne ‘Laat ze niet staan’, waar WeHelpen en Samen dementievriendelijk samen in optrokken heeft veel impact gehad. Mensen met dementie willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Door inzet van digitale ondersteuning kunnen zorgverleners, patiënten en mantelzorgers de zorg makkelijker regelen. Daarom worden de platforms nu ook technisch aan elkaar verbonden. Mooi om de combinatie te zien van enerzijds bewustwording en vaardigheid betreffende dementie, en aan de andere kant daadwerkelijk iets te kunnen doen voor de mensen met dementie en hun mantelzorgers.”

SDV en WeHelpen samen dementievriendelijk

De samenwerking werd officieel bezegeld door Gertjan van Rossum, algemeen directeur WeHelpen en Julie Meerveld, Manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp Alzheimer Nederland. Op de grote foto: Coen van de Steeg, directeur WeHelpen, Gertjan van Rossum, Wendy Werkman, Projectleider Samen dementievriendelijk, Julie Meerveld en Roderik Reinstra, Relatiemanager Zakelijke Markt Samen dementievriendelijk.

SDV en WeHelpen cursus omgaan alzheimer
Naast aandacht voor het vergroten van bewustwording, kennis en impact van dementie is het belangrijk om Nederland te stimuleren zich in te zetten voor iemand met dementie. Dan helpt het te weten hoe je dat op een goede manier kunt doen.

Vertrouwd en veilig

Gertjan van Rossum, algemeen directeur WeHelpen: “Naast aandacht voor het vergroten van bewustwording, kennis en impact van dementie is het belangrijk om Nederland te stimuleren zich in te zetten voor iemand met dementie. Dan helpt het te weten hoe je dat op een goede manier kunt doen. Samen dementievriendelijk biedt hiervoor (online) trainingen. Iedereen die deze training heeft gevolgd, kan dit straks via het vergeet-me-nietje, het logo van Samen dementievriendelijk, grafisch in hun gebruikersprofiel op wehelpen.nl laten zien. Zo weet een mantelzorger die op zoek is naar hulp gelijk dat het vertrouwd is. Dat geeft een veiliger gevoel. Op samendementievriendelijk.nl kun je een online training van 15 minuten volgen en bij wehelpen.nl kun je aan de slag om iets te doen voor iemand met dementie. Want zorgen voor een naaste met dementie hoef je zeker niet alleen te doen.”

Over WeHelpen

WeHelpen gelooft dat iedereen een keer hulp nodig heeft, voor onszelf of voor een naaste. De verzorgingsstaat wordt momenteel omgebouwd tot een samenleving die is gebaseerd op meer zelfredzaamheid en het verlangen om langer zelfstandig thuis te wonen in goede conditie. Hiervoor is het noodzakelijk dat mensen een sociaal netwerk hebben dat hen kan ondersteunen als dat nodig is.

Logo we helpen