Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Op bezoek met cake en vragen

Voor het onderzoek hielden ze enquêtes onder ouderen die zelfstandig wonen en ouderen die begeleid wonen. De meiden gingen, voorzien van cake, onder andere op bezoek bij Zorgcentrum Zuiderhof in Vinkeveen. Zowel bewoners als zorgmedewerkers waren enthousiast over het bezoek en vonden het supergezellig. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna alle ouderen het prettig zouden vinden als er soms een vrijwilliger op bezoek zou komen of als iemand iets voor/met ze zou ondernemen.

PWS Cake dementievriendelijk omgaan alzheimer
Niemand wil zich eenzaam voelen en wij, de leerlingen van het VLC kunnen het verschil maken!

De eenzaamheid terugdringen

Maar daar bleef het niet bij! Lisanne en Ellen besloten dat alleen een onderzoek niet voldoende was en sloegen een brug naar het Veenlanden College. Ze startten een project waarbij leerlingen van het VLC op vrijwillige basis de eenzaamheid van ouderen een beetje terugdringen. "Niemand wil zich eenzaam voelen en wij, de leerlingen van het VLC kunnen het verschil maken", aldus de twee meiden.

Kerstkaarten actie

Het project startte met een kerstkaarten actie binnen het Veenlanden College: in de voorlaatste schoolweek van 2018 stonden de meiden met een kraam in school en trokken zo de aandacht van heel veel medescholieren. Op hun aansporen schreven de andere leerlingen een kerstwens voor ouderen. Lisanne en Ellen bezorgden samen met andere vrijwilligers de kerstkaarten én een door het Veenlanden college gesponsorde kerstkoek, onder andere bij de bewoners van Zuiderhof in Vinkeveen. Heel dankbaar voor het gebaar werden de kaarten en koekjes in ontvangst genomen. Ook stichting de Zonnebloem had over de actie gehoord en nam contact op met de meiden. Bij elke kerst- en nieuwjaarsgroet van de leerlingen van het Veenlanden College werd een flyer van de Zonnebloem gedaan om hun activiteiten voor ouderen onder de aandacht te brengen. Natuurlijk werd er ook een vervolgactie georganiseerd: tijdens een activiteitenmiddag voor jong en oud in het verzorgingshuis werden met veel enthousiasme prachtige bloemstukjes gemaakt!

PWS Kerstkaarten Kraam zieniseen alzheimer

Aandacht voor Samen dementievriendelijk

Op 18 maart 2019 hielden Lisanne en Ellen de presentatie van hun profielwerkstuk. Omdat zij het erg belangrijk vinden dat alle ouderen kunnen blijven deelnemen aan activiteiten in de samenleving, vroegen zij ook aandacht voor Samen dementievriendelijk. Met hun presentatie komen zij in aanmerking voor de prijs van beste profielwerkstuk. En terecht, zo vinden wij!

PWS kerstkaarten goed omgaan dementie