Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Samen beleven

Tijdens de rondleiding Onvergetelijk Mauritshuis bekijken de deelnemers een aantal schilderijen uit de collectie waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Daarvoor hoeven zij geen kennis van kunst te hebben; tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. De nadruk ligt op het samen beleven van een inspirerend, gezellig museumbezoek. Door verhalen, herinneringen en ideeën te delen, brengen de deelnemers de objecten samen tot leven. Zij hoeven niet terug te vallen op het kortetermijngeheugen. De rondleider helpt hen op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Elke maand is er een ander thema.

Rondleiding Mauritshuis tips omgaan met dementie
Het uitgangspunt van Onvergetelijk Mauritshuis is de kracht waarmee kunst mensen kan verbinden en ervaringen kan voorzien van zin en diepte

— Emilie Gordenker (Directeur Mauritshuis)

Ga ook eens met iemand met dementie naar het museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven hebben in 2013 het Onvergetelijk-programma geïnitieerd, geïnspireerd op Meet Me at MoMA, een programma van het Museum of Modern Art in New York. Er is steeds meer vraag naar activiteiten die mensen met dementie samen met hun partner, familieleden, vrienden of kennissen kunnen ondernemen. Onvergetelijk voorziet in die behoefte. Het programma biedt een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

De afgelopen jaren is het programma dankzij een financiële bijdrage van het Gieskes-Strijbis Fonds door het Stedelijk en het Van Abbe in tien andere Nederlandse musea geïmplementeerd. 

Andere Nederlandse musea

Graag wil ik laten weten dat mijn zus en ik erg hebben genoten van de Onvergetelijk-rondleiding. Mijn zus deed weer even mee in het ‘gewone leven’. Heel waardevol! We komen zeker weer terug!

— mantelzorger en deelnemer 'Onvergetelijk'

Afgelopen week hebben wij deelgenomen aan Onvergetelijk met een groepje van onze bewoners en hun mantelzorgers. Ik heb van iedereen die erbij was zulke enthousiaste reacties gehad. De familie was zeer onder de indruk van de alertheid van hun naaste en het was mooi om te zien dat er zulke mooie gesprekken kunnen ontstaan.

— teammanager zorginstelling en deelnemer 'Onvergetelijk'