Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Gratis luisteren of meedoen, je bent van harte welkom!

Elke 1e en 3e dinsdag van de maand is er live Odense Jazz in het Muziekpakhuis! Gratis luisteren of meedoen met je eigen instrument, iedereen is van harte welkom! "Ik vond het een voorrecht om vanmiddag te gast te zijn in Amsterdam", vertelt Gerjoke. "Fred Cohen, oprichter van en nu vrijwilliger bij het Muziekpakhuis, is de initiatiefnemer van dit jazz-gebeuren voor musici met dementie. Fred is ook voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Amsterdam."

Jazz Muziekpakhuis sociale benadering dementie

Een echt feestje

"Het was echt een feestje", glimlacht Gerjoke. "De harde kern van de jazz-groep bestaat uit drie mensen met dementie: Herman Koper op drums (ooit slagwerker bij het Balletorkest), Martin Blok op toetsen (ook beroepsmusicus geweest) en Corry Zegers op de basgitaar (in de jaren 60 een bekende jazz-zangeres). Muzikaal leider is de superbegaafde Simone Aarnink, violiste met prachtige zangstem. Zij is coördinator bij het Odensehuis in Amsterdam Zuid."

De groep speelt de eerste en derde dinsdag altijd in het Muziekpakhuis. Andere musici schuiven vaak aan. Op verzoek treden ze ook elders op. Fred speelt altijd mee. Hij is trouwens ook geen onverdienstelijke slagwerker!

Jazz Odense gratis cursus omgaan dementie

Geweldig improvisatietalent

"Misschien is jazzmuziek wel de ultieme vorm om samen muziek te maken voor mensen met dementie", vindt Gerjoke. "Toetsenist Arnold heeft er niet altijd zin in en kan zo van het ene muziekstuk in het andere rollen. Maar jazzmusici zijn geweldig als het gaat om improvisatie! De anderen volgden Arnold zo soepel, alsof het zo ingestudeerd was. Je moet het natuurlijk wel kunnen!"
Gerjoke sprak na afloop met Corry. Zij geniet altijd erg van Odense Jazz. "Als we samenspelen, dan bedenk je steeds weer nieuwe vormen. Nieuwe muziek eigenlijk. Dat is geweldig! Ik vergelijk het altijd met vogels in de lente. Die inspireren elkaar ook altijd tot het maken van nieuwe muziek."

Als we samenspelen, dan bedenk je steeds weer nieuwe vormen. Nieuwe muziek eigenlijk. Dat is geweldig!