Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Hoofdreiscoupé in Haarlem

Op 3 juni 2021 opende Gerjoke Wilmink samen met president-directeur van NS Marjan Rintel en conducteur Angela Wierenga de Hoofdreiscoupé in het Reinaldahuis van Zorggroep Reinalda in Haarlem. Ook Theo van Uum van het ministerie van VWS was aanwezig bij de start van deze ‘reis’. Marjan Rintel vertelt: “Voor mensen met vergevorderde dementie is reizen niet meer vanzelfsprekend. We hopen reizigers met de Hoofdreiscoupé weer even mee op pad te mogen nemen, al is het in hun eigen vertrouwde omgeving.” Bekijk hier de beelden. De coupé bestaat uit echte treinonderdelen: treinstoelen, tafeltje en zelfs een prullenbak. En staat in de gemeenschappelijke ruimte zodat bewoners en familieleden kunnen plaatsnemen om een kopje koffie te drinken en met elkaar herinneringen op te halen of in stilte uit het raampje te kunnen staren.

NS Nieuws omgaan met dementie alzheimer

Hoofdreiscoupé op tournee

De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteur Angela Wierenga en haar collega’s in contact komen met reizigers met dementie. Lees het ervaringsverhaal van Angela hier. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee OV-medewerkers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Herken jij dementie en weet je hoe je goed omgaat met mensen met dementie in het openbaar vervoer? Dat leer je in de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’, deze training is ontwikkeld in samenwerking met NS en Connexxion.