Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Hulp voor mensen met dementie niet vanzelfsprekend

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, toont onder andere aan dat de helft van de Nederlanders niet weet dat het terugtrekken uit sociale situaties een signaal van dementie is. Prof. dr. Marjolein de Vugt, hoogleraar psychosociale innovaties bij dementie: “Mensen met dementie willen zo lang mogelijk hun gewone leven blijven leiden maar belanden zonder hulp als gevolg van hun ziekte vaak in een sociaal isolement”. Die hulp blijkt helaas niet vanzelfsprekend: slechts 25% van de Nederlanders denkt de signalen van dementie te kunnen herkennen. 42% vindt het lastig om iemand met dementie op straat die mogelijk hulp nodig heeft te benaderen. “In een dementievriendelijke samenleving voelen mensen met dementie zich veilig doordat ze gezien worden en er mensen zijn die de moeite nemen om ze te begrijpen”, aldus de Vugt.

Verdubbeling van het aantal mensen met dementie

Slechts één van de vier Nederlanders zou op straat de signalen van dementie herkennen. Daarnaast weet 60% niet dat vrouwen een veel grotere kans hebben op dementie: 1 op 3 tegenover 1 op 7 bij de mannen. “Dat gebrek aan kennis moet verbeteren”, zegt Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk: “Vanwege de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar verdubbelen, dus kennis van dementie en signalen herkennen bij anderen is belangrijker dan ooit.”

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk hun gewone leven blijven leiden maar belanden zonder hulp als gevolg van hun ziekte vaak in een sociaal isolement

Mannen versus vrouwen

Vrouwen hebben een beduidend grotere kans om dementie te krijgen dan mannen, mede omdat zij gemiddeld ouder worden. Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% van de Nederlanders dit niet weet. Daarnaast blijkt dat vrouwen de signalen van dementie beter kennen dan mannen. Er is ook een kennisverschil in de omgang van mensen met dementie. Meer vrouwen dan mannen geven aan te weten hoe zij iemand met dementie kunnen benaderen als hij of zij de weg kwijt is. Mannen vinden het vaker ongemakkelijk om iemand met dementie tegen te komen.

SDV campagnebeeld zienis1 zieniseen dementie

Kennis en handvatten

Nederlanders beoordelen de dementievriendelijkheid van de Nederlandse samenleving gemiddeld met een 6,3; terwijl toch 85% het belangrijk vindt te weten hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk: “Wij willen het ongemak dat veel mensen ervaren als ze iemand met dementie tegenkomen wegnemen, door kennis en handvatten te bieden. Dat doen wij in de vorm van trainingen. Het helpt als je dementie kunt herkennen én weet wat je het beste kunt doen om hulp te bieden. Niet alleen als je op straat loopt, maar ook bijvoorbeeld tijdens je werk in de winkel, bij de bank of in de horeca”.

Wil jij meer kennis opdoen over het omgaan met mensen met dementie? Doe dan een van onze gratis online trainingen.