Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Voor iemand met dementie helpt het als de omgeving de signalen herkent en begrip voor ze heeft. Zo voelt die persoon zich minder eenzaam en kan hij of zij (langer) blijven meedoen in de samenleving. Net als de 61-jarige Antien. Antien heeft meegedaan aan het tv-programma Restaurant Misverstand, waarin elf relatief jonge mensen met dementie een restaurant runnen. Ze woont samen met haar partner in Zwolle en heeft studerende kinderen die op kamers wonen, maar sinds haar diagnose vrijwel elk weekend thuiskomen. En door haar grote vriendenkring is er altijd wel iemand die iets gezelligs met haar wil doen. Het is voor haar belangrijk om nog gewoon mee te kunnen doen aan het sociale leven.

Zoveel mogelijk zelf doen

Antien doet haar boodschappen nog steeds zoveel mogelijk zelf. En als ze er niet uitkomt, vraagt ze in de supermarkt gewoon even of iemand haar kan helpen. “Ik geef zelf vrij makkelijk aan dat ik hulp nodig heb en probeer dat vaak van tevoren al te doen. Meestal vraag ik in de supermarkt bijvoorbeeld ‘wilt u even met mij meelopen, want ik kom er niet uit’. Zo blijf ik toch nog zoveel mogelijk zelf doen.” Raakt ze in de war? Dan is het fijn als iemand dit ziet en helpt. Dat geeft haar vertrouwen om dingen te blijven ondernemen.

Word ook dementievriendelijk

Veel mensen weten nog niet hoe ze mensen als Antien goed kunnen helpen. Wist je bijvoorbeeld dat je het beste één vraag per keer kunt stellen en beter in korte zinnen kunt praten?

Wanneer je de ziekte herkent en weet hoe je ermee kunt omgaan, kun je mensen het best helpen. Daarom heeft Samen dementievriendelijk, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en ministerie VWS, de gratis basistraining GOED omgaan met dementie ontwikkeld. Op www.samendementievriendelijk.nl leer je in vijftien minuten meer over de signalen van dementie en krijg je tips hoe je het beste omgaat met mensen met dementie. Hier vind je de gratis online training.

Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de mensen dementie beter herkent na het volgen van de online training. Van wie de training heeft gevolgd, vindt 82 procent het nu ook makkelijker om iemand met dementie te hulp te schieten.

Test je kennis

Maak ook het verschil in het dagelijks leven van iemand met dementie. Help mee Nederland dementievriendelijker te maken en doe de gratis training op samendementievriendelijk.nl.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op nu.nl.