Meer nieuws & media

 • Dionne Stax staat stil bij dementie in Nederland met programma ‘Herinneringen voor het leven’

  Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert Dionne Stax op 30 juni het live-programma 'Herinneringen voor het leven - stop dementie’. Dionne Stax vraagt aandacht voor de mensen die met de ziekte te maken hebben, de impact op de omgeving en de noodzaak om dementie te stoppen. In de uitzending spreekt zij met onderzoekers, mensen met persoonlijke verhalen en er zijn bijzondere optredens. Het doel van deze speciale uitzending is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland.

 • NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

  Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug.” Aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

 • We blijven campagne voeren voor een dementievriendelijke samenleving.

  Inmiddels steunen ruim 440.000 mensen onze beweging. Maar voor een echte dementievriendelijke samenleving hebben we alle inwoners van Nederland nodig. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dus de kans dat je iemand tegenkomt met dementie op straat, in de supermarkt of op je werk is heel groot. Herken jij de signalen van dementie en weet je wat je moet doen? Doe de gratis training op samendementievriendelijk.nl.

 • Herken jij dementie? Zien is 1….Doen is 2!

  Inmiddels steunen bijna 415.000 mensen onze beweging. Maar voor een echte dementievriendelijke samenleving hebben we alle 17 miljoen inwoners van Nederland nodig. Daarom is vanaf dinsdag 9 maart onze commercial ‘Zien is 1... Doen is 2' terug op tv. Herken jij de signalen van dementie?

 • Samenwerking Stichting Football Memories en Alzheimer Nederland

  Vrijwilligers van Stichting Football Memories worden via het programma Samen dementievriendelijk getraind in ‘Goed omgaan met dementie’. 

  Foto: Toin Damen

   

   

   

 • Herken dementie! Zien is 1... Doen is 2

  Inmiddels steunen meer dan 390.000 mensen onze beweging. Maar voor een echte dementievriendelijke samenleving hebben we alle 17 miljoen inwoners van Nederland nodig. Daarom is vanaf dinsdag 10 november onze commercial ‘Zien is 1... Doen is 2' terug op tv. Herken jij de signalen van dementie?

 • Eerste Hulp Bij Dementie-koffers te leen

  Vanwege de beperkende maatregelen rondom corona gaan de Alzheimer Cafés, (voorlichtings)bijeenkomsten en trainingen niet door. Maar de behoefte aan informatie is er wel. Daarom wordt in gemeente De Ronde Venen steeds gezocht naar manieren om toch informatie te verstrekken aan inwoners met dementie en mantelzorgers. Daarom zijn vanaf nu de Eerste Hulp Bij Dementie (EHBD) koffers te leen bij de Rondeveense Servicepunten.

 • Nieuwe campagne ‘Wat kun je doen?'

  Je ontmoet een verwarde man op straat. Je wilt hem wel helpen, maar wat kun je doen? Onze nieuwe campagne ‘Wat kun je doen?’ geeft antwoord. De campagne richt zich speciaal op jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar.

 • Horeca heet ook gasten met dementie graag welkom

  Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, niet altijd begrepen worden door het personeel… voor mensen met dementie kan het bezoeken van een horecagelegenheid soms best lastig zijn. Ze bezoeken deze eerder als het personeel kennis heeft over het omgaan met gasten met dementie, zo blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk.

 • Trainingen Goed omgaan met dementie geannuleerd t/m 20 oktober 2020

  Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is besloten is om alle trainingen op locatie tot en met 20 oktober te annuleren.

 • Dementievriendelijk Den Bosch

  In Den Bosch wordt hard gewerkt aan een dementievriendelijke samenleving. Welzijnsorganisatie Farent gaat daarom de komende 3 jaren in de wijken Zuid, Binnenstad en Schutskamp, waar veel senioren wonen, aan de slag gaat om er dementievriendelijke wijken van te maken.

 • Campagne ‘Goed omgaan met dementie’

  Mensen met dementie proberen, net als iedereen, in deze gekke tijden het normale leven weer op te pakken. Ze gaan er weer vaker op uit; wandelen een blokje om, gaan naar de supermarkt en drinken ergens een kopje koffie. De kans dat je iemand met dementie in het dagelijks leven tegenkomt neemt dus weer toe. Soms hebben zij even hulp nodig. Hoe help je iemand met dementie op een goede manier op weg? Op die vraag geeft de campagne ‘Goed omgaan met dementie’ antwoord!