Meer nieuws & media

 • Op weg naar een dementievriendelijke parochie

  Onder de titel 'Op weg naar een dementievriendelijke parochie' heeft de Sint Norbertusparochie in Roosendaal het initiatief genomen om vrijwilligers die regelmatig in contact komen met parochianen, zoals vrijwilligers van bezoekgroepen, kosters, e.d. een training van Samen dementievriendelijk aan te bieden.

 • 280.000 mensen dementievriendelijk!

  Het aantal mensen dat via onze website heeft laten weten goed om te willen gaan met mensen met dementie is de 280.000 gepasseerd. Een mijlpaal! Want daarmee zijn net zo veel mensen dementievriendelijk als er mensen met dementie in Nederland zijn.

 • Landelijke campagne is terug!

  Onze commercial ‘Zien is 1… Doen is 2’ is weer te zien: komende twee weken op tv en vier weken lang via social media. In het filmpje zie je hoe mensen op straat en in de supermarkt reageren op Wilma. Wilma heeft dementie.  

 • Mensen met dementie ontvangen onvoldoende steun van sociale omgeving

  43% van de mensen met dementie voelt zich eenzaam. Dat zeggen 351 mantelzorgers in een onderzoek van Samen dementievriendelijk. Daarom lanceren we vandaag een nieuwe campagne én een nieuwe gratis online training! Speciaal voor vrienden, familie, buurtgenoten en verenigingsmaatjes van mensen met dementie. Zij maken een groot verschil bij het tegengaan van eenzaamheid.

 • Alzheimer Nederland op tv

  Nieuwe herinneringen maken we samen tijdens de tv-show: herinneringen voor het leven. En dat doen we niet alleen maar samen met bekende Nederlanders als Gerdi Verbeet, Ron Blaauw en Selma van Dijk. Zij delen hun persoonlijke verhalen. Verder zijn er bijzondere optredens van Simone Kleinsma en Voice Kids-winnaar Silver Metz.

 • Start campagne 'GOED omgaan met dementie In het openbaar vervoer' op Utrecht CS!

  Op maandag 16 september gaf vicepremier Hugo de Jonge samen met de directieleden van Alzheimer Nederland, NS en Transdev in de stationshal van Utrecht CS het startschot voor de nieuwe campagne 'GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer'. De campagne maakt reizigers in het openbaar vervoer bewust dat er medereizigers met dementie zijn, die mogelijk hulp nodig hebben.

 • Reizen met OV voor mensen met dementie al snel onmogelijk

  Een snelle handeling zoals het inchecken op het station of in de bus is voor mensen met (beginnende) dementie een onmogelijke opgave. Door dementie te herkennen kunnen OV-medewerkers en medereizigers iemand met dementie helpen zodat diegene prettig zijn of haar reis kan voortzetten.

 • Aankondiging nieuwe campagne ‘GOED omgaan met dementie In het openbaar vervoer’

  Voor de 280.000 mensen die in Nederland leven met (beginnende) dementie gaat reizen met het openbaar vervoer bepaald niet vanzelf. Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland in 2015 wordt dat voor hen al snel als onmogelijk ervaren. Maar dat kan veranderen als zij tijdens hun reis hulp krijgen van een medewerker of een medereiziger. Aanstaande maandag (16 september) vindt de lancering plaats. Iedereen is welkom, dus kom langs! 

 • Praxis gaat een stapje verder!

  Praxis past als eerste en enige landelijke keten haar beleid aan om beter rekening te kunnen houden met klanten met dementie. Naast het trainen van medewerkers gaan ze dus nog een stapje verder. Een mooi voorbeeld voor andere organisaties! 

 • Een afscheid met een goed gevoel voor iedereen

  Dementie treft in Nederland één op de vijf mensen. Bij vrouwen is dat zelfs één op de drie. Hierdoor krijgt een crematorium bij een uitvaart steeds vaker te maken met een achtergebleven partner of nabestaande die aan dementie lijdt.

 • Hoe een training op locatie een onverwacht vervolg kreeg!

  Op 20 juni 2019 verzorgden onze trainers Aleid van der Meer en Cees Croes een succesvolle training op locatie bij de brandweer van Abcoude. Enthousiast geworden over het rollenspel, vroegen de brandweermensen of onze trainers ook een rol wilden spelen tijdens de oefening die een week later plaats zou vinden. Zo kwam het dat Aleid samen met een andere trainer, Hub van Kerkhof, deelnam aan een heuse brandweeroefening!

 • Dementievriendelijke ondernemers in Leersum en Overberg

  Vrijdag 28 juni - Een bijzondere dag voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In de dorpen Leersum en Overberg ontvingen zes ondernemers het certificaat en de sticker Samen dementievriendelijk uit handen van Hans Waaldijk, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug, en Fenny Wiss, regionaal voorzitter afdeling Zeist en e.o. van Alzheimer Nederland.