Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Kennis in omgaan met mensen met dementie

Het lespakket MBO-studenten dementievriendelijk bestaat uit vier modules voor mbo-studenten die stage lopen in:

  • een supermarkt
  • een winkel
  • de horeca (café of restaurant)
  • persoonlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure, voetreflextherapie of kledingwinkel)
MBO dementievriendelijk training omgaan dementie

Het lespakket is bedoeld om mbo-studenten die geen zorgopleiding doen, toch kennis mee te geven over de omgang met mensen met dementie. Zij komen immers mensen met dementie tegen tijdens hun stage of in hun toekomstige beroepspraktijk. Vaak herkennen ze de signalen van dementie niet, waardoor er bijvoorbeeld ten onrechte mensen met dementie opgepakt worden voor winkeldiefstal.

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving

Het lespakket maakt een koppeling met de stageplek van de student. Aan het eind van de e-module krijgt de student een praktijkopdracht, waarin gevraagd wordt om een plan te maken om zijn stageplek dementievriendelijk te maken. Het gaat dus niet alleen om kennis opdoen, maar ook om reflectie op de eigen praktijk. We hopen dat bedrijven geïnspireerd worden door actieve en enthousiaste studenten die bij hen stage lopen. Als deze bedrijven maatregelen nemen om dementievriendelijker te worden, krijgen we met elkaar een dementievriendelijke samenleving.

MBO dementievriendelijk zieniseen gratis cursus
Ik wist gewoon dat ik rustig moest reageren bij een klant die verward was. Ik moest niet alles snel willen doen.

Meer informatie

Bij het ontwikkelen van het lespakket is ingezet op peer to peer learning. Binnen een MBO-school kan er zo een koppeling ontstaan tussen verschillende opleidingen. Studenten die een MMZ- (Medewerker Maatschappelijk Zorg) of VIG- (Verzorgende IG) opleiding doen, begeleiden studenten van bijvoorbeeld de kappers- of horecaopleiding bij het uitvoeren van de opdrachten. Meer informatie over het lespakket vind je op de website van De professionele mens.

Lees ook het verhaal van de eerste dementievriendelijke MBO-school: het Albeda-college in Vlaardingen.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

MBO Training - De Professionele Mens