Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Als iemand midden in de nacht zijn koffer pakt...

Patrick Konings, de oprichter van Stichting Maison Patrick, heeft jarenlange ervaring als manager in de ouderenzorg. "Tijdens deze periode heb ik vaak te maken gehad met crisissituaties thuis bij mensen. Veel van hen klopten bij het verzorgingshuis aan voor een tijdelijke logeerplek. Op deze manier kon de mantelzorger tijdelijk worden ontlast. Dat was voor mij de inspiratie voor de oprichting van Maison Patrick."

Omdat een groot aantal van de gasten (beginnende) dementie heeft, was het aanvragen van een training Goed omgaan met dementie een logische stap. Een voorbeeld van een situatie die tijdens de training werd behandeld: "Een meneer logeert voor een paar dagen bij ons omdat zijn vrouw naar haar zoon in het buitenland gaat. Hij heeft Alzheimer. Midden in de nacht denkt hij dat hij wordt opgehaald en pakt zijn koffer in en gaat klaar zitten zodat zijn vrouw hem komt halen." 

Respijtzorg samen dementievriendelijk omgaan dementie
Tijdens de training hebben we uitgebreid gesproken over de benadering van de bezoekers. Een boeiende bijeenkomst!

Even lucht voor de mantelzorger

Medewerkster Monique Geerts over Maison Patrick: "Wij zijn een respijtzorghuis in Bleskensgraaf (bij Dordrecht) en bieden vervangende mantelzorg. Dus zorgt u voor uw partner of ouder met beginnende dementie en heeft u even tijd voor uzelf nodig voor vakantie of misschien wel een ziekenhuisopname? Dan kunnen wij voor u de zorg even overnemen zodat u ontlast wordt. Niet alleen mensen met dementie zijn welkom, maar ook mensen met de ziekte van Parkinson of andere ziektebeelden. We werken volledig met opgeleide en getrainde vrijwilligers. De thuiszorg die bij u thuis komt kan ook bij ons komen en wij bieden in een huiselijke sfeer de gezelligheid die ervoor zorgt dat uw partner of ouder een fijn verblijf heeft. Ons logeerhuis ligt aan het riviertje de Alblas en we hebben 1- en 2-persoonskamers. Eén kamer is geheel aangepast met hooglaag-bed en aangepaste badkamer. Er is een huislift naar de 1ste etage waar nog eens 3 slaapkamers zijn. En er is 24 uur per dag een gastvrouw/heer aanwezig." Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt dan staat de deur altijd open voor een kopje koffie.
Of neem een kijkje op de website.

Respijtzorg omgaan met vasculaire dementie