Maak je vrijwilligerswerk nog zinvoller
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is niet meer weg te denken uit onze samenleving en het is voor veel mensen een zinvolle investering in de maatschappij. In deze maatschappij wordt dementie volksziekte nummer één en over pakweg twintig jaar is het aantal mensen met dementie verdubbeld. De kans dat je in je privéleven, maar ook als vrijwilliger, te maken krijgt met iemand met dementie is dus groot. Stel dat je als hulpverlener iemand wilt helpen die niet geholpen wil worden, of je merkt dat die meneer die al jaren lid is van de kaartclub in één keer niet meer weet wat hij kwam doen. Weet jij dan hoe je kan helpen?
Gratis online training
Samen dementievriendelijk heeft voor al die vrijwilligers de speciale training ‘In het vrijwilligerswerk’ ontwikkeld. Met deze training ben je binnen 15 minuten op de hoogte van hoe je moet omgaan met iemand die dementie heeft. De training is niet alleen een verrijking voor jezelf maar ook voor de organisatie waar je vrijwilliger bent. Bovendien maak je het leven voor iemand met dementie een stukje gemakkelijker en misschien is dat wel het beste argument om de training te doen.
- Een snelle handeling zoals het inchecken op het station of in de bus is voor mensen met (beginnende) dementie een onmogelijke opgave. Door dementie te herkennen kunnen OV-medewerkers en medereizigers iemand met dementie helpen zodat diegene prettig zijn of haar reis kan voortzetten. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS en directies van NS, Connexxion en Alzheimer Nederland geven daarom vandaag het startsein op station Utrecht Centraal voor de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’; een gezamenlijk initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion.
5 dementievriendelijke initiatieven
Iedere maand zijn organisaties, gemeenten en bedrijven druk bezig om dementievriendelijk(er) te worden. Zo lanceerde de gemeente Zwolle hun digitale startpunt samenzwolle.nl/dementievriendelijk, wat een plek is waar mensen alle (Zwolse) initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die met dementie te maken hebben kunnen vinden. Ook werden alle medewerkers van Van Boxtel hoorwinkels dementievriendelijk, en werd er in Enschede een dementievriendelijk oversteekpunt gerealiseerd. Maar dat is nog niet alles!Als iemand de bal niet meer los wil laten...
Op 29 november jl. Volgde een groep studenten van de MBO opleiding Sport en Bewegen aan het ROC van Twente een training GOED omgaan met dementie. Tijdens de stage van hun keuzevak 'Senioren in beweging' komen zij onder andere in contact met mensen met dementie.