Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Vergroten van kennis en begrip

In Teylingen wonen naar schatting ruim 600 mensen met dementie. "Teylingen wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn, waarin mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de Teylingse gemeenschap", zegt Arno van Kempen, wethouder sociaal domein. "Wij werken hierin samen met zorg- en welzijnsaanbieders, woningcorporaties en huisartsen. Om de kennis over en begrip voor mensen met dementie te vergroten zijn het afgelopen jaar trainingen georganiseerd voor vrijwilligers in zorg en welzijn, ondernemers en medewerkers binnen de gemeente. Als college vinden wij het belangrijk om te weten waar onze inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers betrokken bij dementie in de praktijk tegenaan lopen. En hoe wij hen daarin het beste kunnen ondersteunen. Vandaar dat wij zelf ook graag deze training wilden volgen."

In de toekomst worden meer trainingen georganiseerd, ook voor inwoners. Op de Facebookpagina van Dementievriendelijk Teylingen kunnen inwoners terecht voor tips en informatie over dementievriendelijkheid.

Teylingen Lisse samen dementievriendelijke gemeente
Als college vinden wij het belangrijk om te weten waar onze inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers betrokken bij dementie in de praktijk tegenaan lopen. En hoe wij hen daarin het beste kunnen ondersteunen. Vandaar dat wij zelf ook graag deze training wilden volgen.

Meer inzicht

In Lisse wonen naar schatting ruim 400 mensen met dementie. "Wij willen graag dat iedereen in Lisse kan meedoen, ook mensen met dementie", verklaart Jolanda Langeveld, wethouder welzijn en zorg. "Dat vraagt onder andere een gemeenschap waarin mensen met dementie geaccepteerd worden en een helpende hand krijgen als ze er even niet uitkomen. Omdat wij als college graag willen weten waar inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers in de praktijk tegenaan lopen wilden wij graag de training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen. Het heeft ons meer inzicht gegeven. Ik kan het iedereen aanraden!"

Lisse Teylingen Logo Gemeente dementie

Sinds 2015 organiseren de enthousiaste vrijwilligers van de werkgroep Dementievriendelijk Lisse activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Op hun website geven zij informatie, onder meer over de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn. Ook worden de trainingen van Samen dementievriendelijk onder de aandacht gebracht.

Jouw gemeente ook dementievriendelijk?

De grootste wens van mensen met dementie – én hun mantelzorgers - is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Daarbij kan de gemeente een grote rol spelen. Kijk hoe jouw gemeente ook dementievriendelijk wordt.

burgerzaken zienis1 alzheimer training online