Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Training in een echte waterstad

Leiden is een echte waterstad met wel 28 kilometer aan schilderachtige grachten en groene singels. De Leidse Rederij laat de pracht en praal van deze historische stad vanaf het water zien. Zij zijn gestart met een kleine vloot en deze is inmiddels uitgegroeid tot een rederij met elf karakteristieke schepen.

"Wij zetten ons er als stichting voor in dat alle mensen aan boord van onze boten op hun gemak zijn en kunnen genieten van een mooie rondvaart. Ook mensen met dementie. In dat kader volgden onze vrijwilligers een training 'Omgaan met dementie' van Samen dementievriendelijk. Zo werden wij als rederij (ook) een dementievriendelijke organisatie!", aldus een woordvoerder van de rederij.

Leidsche Rederij training omgaan met dementie

Oppassen bij lage bruggen

Onze enthousiaste trainer Arendien blikt terug op geslaagde trainingen. Alle deelnemers waren zeer betrokken en gaven diverse voorbeelden van situaties die voor kunnen komen tijdens een rondvaart.

Zo waarschuwt de schipper steevast bij lage bruggen. Maar het vergeten van nieuwe informatie is een veelvoorkomend kenmerk van dementie. Daarom kan het zijn dat een passagier met dementie toch steeds gaat staan om rond te kijken en een foto te maken. Hoe kan de schipper het beste handelen? Deze en vele andere situaties werden uitgespeeld tijdens de training.

Gracht in Leiden dementie alzheimer

Eerste Leidse dementievriendelijke organisatie

In totaal werden 40 schippers getraind door onze trainster Arendien Lohof, die deze training al geruime tijd bij diverse organisaties in de omgeving heeft gegeven zoals bijvoorbeeld zwembad de Does in Leiderdorp en de publieksbalies van de Gemeente Oegstgeest.

Uitreiking Daaf online cursus dementie

Appelgebak met slagroom

Sinds de training passen de schippers en andere vrijwilligers hun vaardigheden toe in de praktijk en dat is te merken! Op 25 november jl. ontving de rederij daarom de sticker Samen dementievriendelijk, inclusief certificaat 'Dementievriendelijke organisatie'. Sticker en certificaat werden door wethouder Roos van Gelderen uitgereikt aan coördinator Daaf Sloos. Hierna kon Daaf als eerste Leidse organisatie de sticker op de voordeur plakken. Dit natuurlijk onder het toeziend oog en met behulp van de wethouder. Na de uitreiking van het certificaat en de groepsfoto kwam het belangrijkste onderdeel van de ochtend: appelgebak met slagroom!

Ons advies? Varen is fijner dan je denkt...

Extra glans

Alle schippers van de Leidse Rederij zijn goed opgeleid en in het bezit van een vaarbewijs met een marifooncertificaat. De vloot voldoet aan alle eisen die de Scheepvaartinspectie aan bedrijfsvaartuigen stelt en is uitgerust met de benodigde reddingsmiddelen. Niets is hen te gek! Het certificaat dementievriendelijk geeft extra glans aan de activiteiten van de rederij.

Jouw organisatie ook dementievriendelijk? Meld je aan voor een training op locatie.