Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Ik zie hem dagelijks achteruit gaan

Mireya zorgt voor haar man Henri. Hij heeft dementie. "Ik zie hem dagelijks achteruit gaan", vertelt Mireya. "Maar als je van iemand houdt, dan geef je het niet op. We hebben nog mooie momenten met elkaar. De hele familie heeft geleerd het te accepteren en hoe er mee om te gaan. Je moet meer van ze gaan houden. Ze hebben heel veel liefde, begrip en geduld nodig. En geduld moet je echt leren."

vrouwen koffietijd goed omgaan met dementie
Mensen met dementie hebben heel veel liefde, geduld en begrip nodig

— Mireya

Met een klein beetje moeite...

Julie Meerveld legt uit waarom er steeds meer mensen dementie krijgen. In Nederland zijn er 270.000 mensen met dementie. We worden steeds ouder en daarom komt de ziekte steeds vaker voor. Het grootste deel van hen (70%) woont thuis. Dat is een opgave voor henzelf én voor hun familie. Julie legt uit dat wij als maatschappij met een klein beetje moeite veel voor hen kunnen betekenen. Bijvoorbeeld door de gratis basistraining GOED omgaan met dementie van Samen dementievriendelijk te volgen. Daarin leer je signalen van dementie herkennen en hoe je op een juiste manier om kunt gaan met mensen met dementie.

vrouwen koffietijd omgaan met dementie cursus dementievriendelijk training

Vergeten recepten

Ook was er in het programma aandacht voor onze receptenactie. TV-kok Caspar Bürli kookte tijdens het programma een recept uit zijn jeugd: Rösti met Geschnetzeltes. Ook Mireya's man Henri heeft zo'n specifiek recept dat hij vroeger altijd voor de hele familie kookte. Mireya heeft het recept nu voor hem uitgetypt. 

Wil je zien wat Caspar kookte en zijn verhaal daarbij horen? 

TV-kok keuken gratis training omgaan met dementie