Een dag vol uitwisseling van kennis en ervaringen
Wat kun je verwachten?
Drie key-note sprekers:
- Marijke Vos, de voorzitter Deltaplan Dementie, heet je welkom en geeft een overzicht van de dagindeling.
- Prof. dr. Marjolein de Vugt, gezondheidszorgpsycholoog in het Maastricht UMC+ en mede-hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. Als kersverse hoogleraar wil zij zich vooral inzetten voor een optimale ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten met als doel algeheel welzijn.
- Mark Mieras; wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in de neuropsychologie. In zijn werk vloeit harde wetenschap over in persoonlijke ervaringen, zoals die met zijn moeder die dementie heeft.
Na het key-note programma zijn er parallelsessies over onderzoek, praktijk, samenleving en kunst, waarbij het onderdeel ‘samenleving’ wordt verzorgd door Samen dementievriendelijk. Hieronder vind je meer informatie.
Een uitgebreid workshopprogramma en een informatiemarkt maken het programma compleet. In deze setting is er volop gelegenheid voor ontmoetingen met beleidsmakers, onderzoekers, zorgprofessionals, trainers en docenten en zorgverzekeraars.
Je kunt je aanmelden tot en met 13 november 2018.
Wat en wie had mevrouw De Groot op welk moment nodig om zo lang mogelijk mee te blijven doen in de samenleving?
Interactieve sessie 'De kunst van samen dementievriendelijk'
In de parallelsessie ‘De kunst van samen dementievriendelijk’ blikt gastspreker Hugo van der Wedden, verpleegkundige en medisch socioloog, terug op het leven van Janny de Groot. Janny lijdt aan Alzheimer en sterft eenzaam in een verpleeghuis. Op haar begrafenis is het echter een drukte van belang. Wat gebeurde er tijdens haar ziekteproces, waardoor deze mensen niet meer op bezoek kwamen? Zie ook zijn artikel in de Volkskrant.
Discussie-uitstapjes
Alle stadia van haar ziekte komen voorbij en in elke fase maken presentatoren Karima Matser (onze coördinator trainingen) en Monique Schouten (onze communicatieadviseur) een discussie-uitstapje met een deskundig panel én met het publiek. Wat en wie had mevrouw De Groot op welk moment nodig om zo lang mogelijk mee te blijven doen in de samenleving? Monique en Karima geven concrete voorbeelden van ondernemers, mantelzorgers, beleidsadviseurs en zorgprofessionals, maar zijn ook speciaal op zoek naar jouw eigen ervaringen. De interactieve sessie sluit af met een inkijkje in ons trainingsaanbod. Je gaat naar huis met enkele concrete handvatten die je in je werk- of privésituatie kunt inzetten om de kunst van dementievriendelijk werkelijk te verstaan.
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.