Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Meer zelfvertrouwen in de omgang met dementie

Een aantal weken geleden volgde het personeel van Huis ter Duin een training op locatie van Samen dementievriendelijk. "Wij hebben ook onze momenten gehad met een gast", vertelt Marianne Stokkermans, Deputy Managing Director. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar trainingen voor ons personeel. In de training leerden zij met behulp van rollenspellen hoe ze moeten reageren in verschillende situaties. Het is fijn dat onze medewerkers nu niet alleen dementie eerder herkennen, maar ook meer zelfvertrouwen hebben om goed met iemand met dementie om te gaan."

Horeca Certificaat Huis ter Duin dementievriendelijk

Voorop lopen in de bewustwording van dementie

Stephan Stokkermans, Managing Director: “Wij vinden het belangrijk om actief te zijn en onze betrokkenheid te tonen in het maatschappelijk domein; het beleid op het gebied van onder meer zorg en welzijn. Daar valt ook een dementievriendelijke organisatie onder. Als hotel willen wij voorop lopen om de maatschappij bewust te maken van mensen met dementie. In samenwerking met Samen dementievriendelijk hebben we besloten om mee te werken aan cursussen voor onze medewerkers. Zo is de training 'In de horeca' tot stand gekomen."

De ernst van de ziekte

Steeds meer mensen krijgen dementie. Het is erg belangrijk dat je daar goed mee omgaat. Rond dementie heerst vaak een taboe. Het bespreekbaar maken is een van de speerpunten van Samen dementievriendelijk. Grand Hotel Huis ter Duin wijst nieuw personeel tijdens een introductiedag al op de gevolgen van dementie. Vaak reageren de medewerkers heel positief op de training, vooral als blijkt dat zij al in hun eigen omgeving geconfronteerd zijn met de ziekte. Medewerkers die nog geen ervaring met dementie hebben vinden het lastiger. Meneer Reimers, die tijdens het horeca event op 28 maart een toespraak hield over dementie en gastvrijheid vindt dat logisch: "We werken met jonge mensen die vaak nog niet klaar zijn met zichzelf ontdekken. En dan moeten wij hen zien te doordringen van de ernst van deze ziekte."

Horeca Event Huis ter Duin alzheimer dementie

Ook welkom met een ouder met dementie

Stephan Stokkermans vertelt: "Als Director wil je dat de groep senioren-gasten ook een fijne tijd hebben. Niet alleen als individu, maar juist ook wanneer ze als familie bij ons verblijven. Je wilt dat de kinderen weten dat ze hier ook welkom zijn met bijvoorbeeld een ouder met dementie. Zeker bij dementie in het beginstadium is het zo belangrijk dat je met elkaar nog leuke en gezellige activiteiten kan ondernemen. En hoe fijn is het dan, wanneer daar dan vanuit de plek waar je verblijft, ook begrip is en er niet raar gekeken wordt. Al onze medewerkers, van kelner tot kok, actief zowel voor als achter de schermen, zijn binnenkort getraind hoe om te gaan met gasten met dementie. En het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten: de informatie die je krijgt, kan ook heel nuttig zijn voor thuis, omdat zoveel mensen ook helaas in hun privésituatie worden geconfronteerd met dementie."

Wij willen een eigentijds hotel zijn, en daarnaast wél een hotel dat voor alle generaties geschikt is. Met de huidige levensstandaard hebben we al te maken met vier generaties: kind, ouder, groot- én overgrootouder.

Verhelderend interview

Tijdens het horeca event op 28 maart interviewde een verslaggever van 'De omroep van de bollenstreek' onze relatiemanager Bedrijven & Gemeenten Roderik Reinstra, Deputy Director Marianne Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin, Meneer Reimers en Tweede Kamerlid Leendert de Lange over hun visie van dementievriendelijkheid in de horeca.