Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Maar hierbij kan een persoon met dementie soms ook tegen dingen aanlopen die ze lastig vinden. Denk hierbij aan het begrijpen van een menukaart, de drukte in een horecagelegenheid of de huidige maatregelen zoals de CoronaCheck. Daarom is het belangrijk dat mensen die in de horeca werken dementie weten te herkennen én ermee leren omgaan. We roepen daarom in onze huidige campagne alle mensen die in de horeca werken op om de gratis training, die speciaal voor deze beroepsgroep is ontwikkeld, te volgen.

Iedereen kan goed omgaan met dementie

Vaak zijn mensen die in de horeca werken zich er niet van bewust dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Want hoe herken je dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen, moet je hierin dingen anders aanpakken? Meesterkok Ron Blaauw, te zien in het tv programma Restaurant Misverstand, maakte de ziekte van dichtbij mee. Hij vindt het vooral belangrijk dat mensen met dementie kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. “Met een beetje hulp en begeleiding is dat mogelijk. Ik vind het heel belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze op een gewone manier uit eten kunnen gaan. Ik heb daarom mijn medewerkers gevraagd om de online training van Samen dementievriendelijk te volgen voor een betere beleving voor mensen met dementie én onze medewerkers.” Meer lezen over Ron Blaauw en zijn visie op omgaan met dementie?

Horeca Verhaal gratis cursus dementie herkennen

Hoe reageer jij?

In de video wordt een scenario geschetst waar iemand die in de horeca werkzaam is mee te maken kan krijgen. Welk antwoord kies jij, A B of C? Je leert het goede antwoord in de gratis training!

Waarom deze training?

In Nederland leven 290.000 mensen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen mensen in 2050. Uit onderzoek onder ruim driehonderd mantelzorgers blijkt dat twee derde van hun naasten met dementie nog horecagelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als het personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie.

Omgaan dementie horeca zieniseen
Ik denk dat het belangrijk is voor medewerkers om minder zenuwachtig en verlegen om te gaan met mensen met dementie in je restaurant - Ron Blaauw

Volg de training

Gelukkig zijn de tools, die jij of iemand in je omgeving die in de horeca werkt, nodig hebt gemakkelijk te leren in onze gratis online training. In 15 minuten leer je de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie. “Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria: Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw. "Herken je de signalen en voel je dat een beetje aan, dan voelt een gast met dementie zich veel beter op z’n gemak."

De training is gratis te volgen. Samen dementievriendelijk is een initiatief van het ministerie van VWS en Alzheimer Nederland om Nederlanders bewust te maken van de impact van dementie op de samenleving en mensen te trainen bij het herkennen van mensen met dementie en hen te helpen.