Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

280.000 mensen met dementie

In Nederland leven zo’n 280.000 mensen met dementie. Wegens de vergrijzing loopt dit aantal de komende jaren fors op naar een half miljoen in 2050. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met hun ziekte waarvan 6,5 jaar gewoon thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur.
Uit onderzoek onder ruim 300 mantelzorgers blijkt dat 2/3 van hun naasten met dementie nog horeca gelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie. Meestal is horecapersoneel zich er niet van bewust dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen?

Dementievriendelijke horeca goed omgaan dementie

Samen dementievriendelijk start dit najaar een actie om de horeca dementievriendelijker te maken. Daarvoor bieden wij een gratis online training voor horeca medewerkers.

Ron Blaauw: "Zó kan het ook!"

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk deel uitmaken van de samenleving. "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen met dementie moeten kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. Met hulp en begeleiding is dat mogelijk", zegt meesterkok Ron Blaauw. Onder zijn bezielende leiding gingen negen mensen met dementie als restaurantmedewerker aan het werk in de tv-serie Restaurant Misverstand (SBS6). Alle deelnemers zijn gedreven om te laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. 

Ron Blaauw horeca gratis cursus alzheimer

Dementievriendelijke horeca? Train het personeel!

Vaker bezoeken mensen met dementie een horecagelegenheid als gást. Dan is het voor een medewerker belangrijk om de chaos en verwarring in het hoofd van iemand met dementie te begrijpen. En dat is eenvoudig te leren! Ron Blaauw: "Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de online training 'GOED omgaan met dementie in de horeca' te volgen om een nog betere beleving voor mensen met dementie en onze medewerkers te creëren."  In de gratis online training leren medewerkers in 15 minuten de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie. "Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras, in een luxe restaurant of in een cafetaria werkt: iedereen kan het!", aldus Ron Blaauw.

Ik denk dat het belangrijk is voor medewerkers om minder zenuwachtig en verlegen om te gaan met mensen met dementie in je restaurant (Ron Blaauw)