Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

'Ouwe wijven-koek'

"We vinden het belangrijk dat ook onze medewerkers informatie en tools hebben om dementie te herkennen en iemand met dementie te kunnen helpen. Door een dementievriendelijke organisatie te worden, willen wij de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren", zegt Marloes Bosselaar, Adviseur Gezondheidsbevordering.
"Elke maand dagen we teams uit de training GOED omgaan met dementie te doen. Wanneer het hele team de training gevolgd heeft, wordt dat beloond met een toepasselijke, kleine verrassing. Team epidemiologie was het eerste complete team dat de training volgde. Zij ontvingen daarom een heerlijke 'Ouwe wijven-koek'. Ook werden twee collega’s verrast met een doosje 'vergeet-me-niet' zaadjes omdat zij als respectievelijk 10e en 50e collega de training volgden."

Oude wijvenkoek dementie cursus alzheimer
Ik dacht, ik weet het allemaal wel, maar heb toch weer e.e.a. geleerd. Zinvol en leuk om te doen. En laten we zorgen met elkaar dat de GGD HN een dementievriendelijke organisatie wordt - Marjan Zwolsman, relatiebeheerder GGD Hollands Noorden

Ervaringen van een medewerker

Tim de Haas, medewerker Meldpunt Vangnet en Advies, vertelt: "Of Vangnet en Advies wel eens te maken heeft met mensen met dementie? Jazeker wel! Soms is het niet duidelijk dat het over dementie gaat: Zoals bij de vrouw die door de bedrijfsarts naar huis gestuurd werd omdat ze 'overspannen' zou zijn. De huisarts had de diagnose van de bedrijfsarts overgenomen en had gezegd dat ze maar eens 'goed voor zichzelf moest gaan zorgen'. Haar volwassen kinderen hadden de handen al van hun moeder afgetrokken 'want die deed toch zo raar de laatste tijd.
Soms is het duidelijker: zoals bij de vrouw die door allerlei vreemde mensen, op allerlei gekke tijdstippen afgeleverd werd bij het politiebureau omdat ze niet meer wist hoe ze heette en waar ze woonde. Elke avond ging ze 'naar huis'. Dan vertrok ze, met haar ingepakte koffer, uit het huis waar ze al jaren woonde en ging ze op weg naar het huis waar ze als kind woonde. Onderweg verdwaalde ze."