Amstelveen dementievriendelijk

Gemeente Amstelveen organiseert trainingen omgaan met dementie

In Amstelveen wonen circa 1.800 mensen met dementie. De meesten daarvan wonen thuis. De gemeenteraad heeft op 9 november de motie ‘Dementie aan de orde van de dag’ aangenomen. De motie roept op om trainingen te organiseren over de omgang met mensen met dementie.

Voor wie?

De gemeente Amstelveen wil een dementievriendelijke gemeente worden en geeft gehoor aan de motie. Met Samen dementievriendelijk organiseert de gemeente daarom in 2017 een aantal trainingen ‘GOED omgaan met dementie’. De trainingen waren in eerste instantie bedoeld voor medewerkers bij de gemeente met publiekscontacten en raadsleden. Onze branchetraining ‘Op het gemeentehuis’ sloot daar prima bij aan.

Stormloop op het aantal aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen vanuit de medewerkers Publiekszaken liep echter storm. Omdat de gemeente de training toch ook graag breed toegankelijk wilde maken, dus ook voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden, werden de trainingen aangepast. Er werd een maximum gesteld voor medewerkers, zodat er ook plaatsen over bleven voor externe belangstellenden.

Amstelveen dementievriendelijk certificaten
Kennis van dementie toepassen in het dagelijks leven

Het eerste deel van de training draait om het overdragen van kennis over dementie. In het tweede deel wordt er geoefend met praktijksituaties, zodat de deelnemers de kennis ook in het dagelijks leven kunnen en durven toepassen. Na afloop van de training krijgen alle deelnemers een certificaat. De trainingen zijn een groot succes. Inmiddels zijn er al vier gegeven en staan er nog twee op de agenda.