Steeds meer filialen van Rabobank dementievriendelijk!
Mooie ervaringen in Krimpenerwaard
Bij Rabobank Krimpenerwaard verzorgden trainers Henk en Margriet een interessante en nuttige training. In de rollenspellen werden situaties waarmee de medewerkers in de praktijk vaak te maken krijgen, op realistische wijze nagespeeld:
- Klanten weten hun pincode niet meer
- Klanten weten niet met welke pas zij geld op moet nemen
- Klanten wantrouwen de hulpverleners die bij hen thuis komen, zoals thuiszorgmedewerkers, en durven hen niet om hulp te vragen
- Klanten hebben het financiële overzicht niet meer
In deze situaties wordt de hulpeloosheid vaak zichtbaar
“In deze situaties wordt de hulpeloosheid vaak zichtbaar”, zegt Else de Mik, Adviseur dagelijkse bankzaken. “Wij hebben trouwens nog een mooi voorbeeld van een dementievriendelijke medewerker! Deze heeft eens een klant van een andere bank driemaal op een dag geholpen. Mevrouw kwam steeds opnieuw binnen en vertelde dat het niet lukte om te pinnen. Onze medewerker heeft die mevrouw toen vriendelijk geholpen. Zij bracht haar naar de juiste (niet-Rabo)bank en wist uiteindelijk het telefoonnummer van haar dochter te achterhalen. Vervolgens heeft ze de dochter gebeld zodat deze haar moeder verder kon helpen.”
Ontwikkelingen in het Rijk van Nijmegen
Bij Rabobank Rijk van Nijmegen waren de medewerkers onder de indruk van de training. Zij namen enthousiast deel aan de verschillende rollenspellen, waarvoor zij zelf voorbeelden hadden geleverd.
Een aantal voorbeeldsituaties en vragen die de medewerkers aanleverden:
- Wanneer is er nu ECHT sprake van dementie. Hoe toets ik dat? Is dat te herleiden uit een gesprek? Zijn hier toetsvragen voor?
- Wanneer schakel ik een familielid in om te toetsen wat de situatie is? Ik vind dat lastig waar de klant bij is.
- Een klant loopt verward rond. Bel ik dan meteen een familielid?
- Wat doe je als de buurvrouw erbij is/of de hulp? In hoeverre toets je dan met behoud van privacy?
- Lastige situatie: wanneer een familielid het woord doet en hierin erg dominant is. Als bijvoorbeeld een zoon/dochter het woord voert en de naaste helemaal overvleugeld wordt. Maar als een klant het niet direct snapt wil dat toch niet zeggen dat hij/zij dementie heeft?
- Een klant moet een formulier tekenen maar wil dit eigenlijk niet omdat de zoon/dochter gezegd heeft dat het beter is om niet te tekenen. Dan is het moeilijk in te schatten hoe je moet handelen.
Meld jouw organisatie aan voor een training!
Wil je weten hoe jij in jouw organisatie mensen met dementie beter kunt helpen? Meld je organisatie aan! Mail naar [email protected] of bel 033 - 303 2504 (ma t/m vrij van 9.00-17.00u)
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.