Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Op zoek naar informatie rondom dementie

Wie te maken krijgt met een slechter functionerend geheugen of dementie, gaat vaak op zoek naar informatie. Het Steunpunt Mantelzorg heeft een selectie gemaakt uit het grote aanbod aan boeken en folders over dit onderwerp en daarmee 4 koffers gevuld: Eerste Hulp Bij Dementie-koffers. Deze EHBD-koffers zijn – bij voorkeur op afspraak - te leen via de Rondeveense Servicepunten. Lenen is gratis, de lener mag de koffer 4 weken in huis houden.
Wethouder Alberta Schuurs (Ouderenzorg) overhandigde de eerste EHBD-koffers aan Servicepunt Wilnis. Zij is blij met deze vorm van voorlichting. "Dit is een ontzettend moeilijke tijd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De activiteiten die normaal voor deze groep worden georganiseerd kunnen niet doorgaan. We zoeken steeds naar wat er binnen de beperkende maatregelen wél mogelijk is. Daar passen deze EHBD-koffers goed bij." Een andere vorm van coronaproof voorlichting is de documentaire 'De fasen van dementie'. Deze is te zien via www.derondevenen.nl/dementievriendelijk.

EHBD Koffers goed dementie herkennen

Geheugenkabinet

Niet iedereen vindt het handig om een koffer mee naar huis te nemen. Daarom richt het Steunpunt Mantelzorg ook twee Geheugenkabinetten in. Een Geheugenkabinet is een informatiehoek met veel informatie over het geheugen en dementie: van kinderboeken, boeken voor volwassenen tot spellen, dvd’s en muziek. Er komt een Geheugenkabinet in Mijdrecht en een in Abcoude. Zodra de locaties en openingstijden bekend zijn, worden deze bekendgemaakt. Naar verwachting zijn de Geheugenkabinetten half november klaar.

Links op de foto Alberta Schuurs (wethouder Ouderenzorg) en rechts Margo Bosma (coördinator Dementievriendelijke gemeente) voor het Servicepunt in Wilnis

EHBD Koffers omgaan met dementie alzheimer