‘Een twinkeling in de ogen’ is een ontroerend portret van dementie
Een plek waar mensen zich thuis en veilig voelen
Gee Rooimans, voorzitter van het Odensehuis Hoeksche Waard, stak de loftrompet over de ontwikkeling van het inloophuis tijdens de boekpresentatie. "Het lukt ons steeds beter om over het voetlicht te brengen wat dementie is en wat het betekent voor mensen en hun omgeving. De publicaties in Het Kompas hebben ons enorm geholpen om te worden wie wij nu zijn. Met het inloophuis is een plek gecreëerd waar mensen zich thuis en veilig voelen. Een plek waar mensen met dementie die het moeilijk hebben, elkaar steunen. Er zijn ons mensen ontvallen en er gaan mensen naar de reguliere zorg, maar bezoekers en hun mantelzorgers kunnen terugvallen op, zoals ik het dan maar noem, een soort Odensefamilie."
Persoonlijke en indringende verhalen
De voorzitter is erg gelukkig met de verschijning van de bundel ‘Een twinkeling in de ogen’. "Het zijn persoonlijke en indringende verhalen van bezoekers, mantelzorgers, vrijwilligers en professionele hulpverleners waaruit een samenhangend beeld oprijst van de ziekte dementie, die inmiddels is gekenmerkt als volksziekte nummer één. Ze vormen een mozaïek en verdienen het om gelezen en herlezen te worden, dus kom gerust een boekje halen!", zegt Gee.
Samen dementievriendelijk Hoeksche Waard
Hij overhandigde het eerste exemplaar van de verhalenbundel aan Judith Bouwmeester, adviseur publieke gezondheid van de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid, met als aandachtsgebied de Hoeksche Waard. Judith heeft van meet af aan grote affiniteit gehad met het Odensehuis. Zij kreeg het eerste exemplaar in haar hoedanigheid als voorzitter van de werkgroep Beeldvorming van het project Samen dementievriendelijk Hoeksche Waard. "Het is mijn taak om mensen, organisaties en initiatieven te verbinden", zegt zij. "Het Odensehuis is een pareltje. Het is belangrijk om dementie bespreekbaar te maken. We willen mensen die deze ziekte hebben zo lang mogelijk een volwaardige plek in de samenleving bieden. Het gaat ons om bewustwording, beeldvorming en begrip, om het alert maken van iedereen."
De initiatiefnemer van het Odensehuis, Jan Bouma, vertelt dat hij niet had kunnen denken dat de verhalen zo succesvol zouden zijn en zouden leiden tot de uitgave van het boek. "Dit boek helpt om begrip te kweken voor de groep kwetsbare mensen met dementie."
Dit boek helpt om begrip te kweken voor de groep kwetsbare mensen met dementie.
‘Een twinkeling in de ogen’ is een uitgave van het Odensehuis Hoeksche Waard, die dankzij Rabobank Het Haringvliet, Rotary Club Hoeksche Waard en De Boekenbron in Zuid-Beijerland gratis wordt verspreid.
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.