Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Dementie versus geheugenverlies

Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie een ander woord voor geheugenverlies is. Dementie is meer. Andere signalen van dementie zijn bijvoorbeeld moeite met dagelijkse handelingen, onrust en veranderingen in gedrag. Minister Hugo de Jonge: “Momenteel zijn er in Nederland 270.000 mensen met dementie en in de komende twintig jaar verdubbelt dat aantal. Toch weten we met elkaar nog maar weinig over dementie.”

Persfoto samen dementevriendelijk zienis1 zieniseen

Opvallend is dat Nederlanders wel weten dat dementie vaak voorkomt. 85% heeft de stelling dat ieder uur 5 mensen in Nederland dementie krijgen met “waar” beantwoord. Tegelijkertijd vinden Nederlanders het lastig hoe ze om moeten gaan met iemand met dementie. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction. 42% vindt het namelijk lastig om iemand met dementie op straat die mogelijk hulp nodig heeft te benaderen. 

Almere, Rotterdam en Den Haag

Dat de vrijwilligers van Samen dementievriendelijk juist in Almere, Rotterdam en Den Haag het onderzoek uitvoerden, is geen toeval. In deze steden is het extra relevant om aandacht te vragen voor dementie. Almere is de stad waar het percentage mensen met dementie tussen nu en 2040 het sterkst zal stijgen. De gemeente waar momenteel de meeste mensen met dementie wonen is Rotterdam en Den Haag is de hoofdstad van de provincie met de meeste mensen met dementie. In Almere werden 371 voorbijgangers getest. In Rotterdam en Den Haag waren dat er 389 en 408.

Groepsfoto dementie alzheimer herkennen cursus

Eigen kennis vergroten

De actiedag maakt deel uit van een bewustwordingscampagne die afgelopen maand is gestart. Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk: “We houden deze actie om onze samenleving dementievriendelijker te maken, maar ook om mensen toe te rusten met kennis over dementie. Bijvoorbeeld als je op straat loopt, maar ook tijdens je werk in de winkel, bij de bank of in de horeca. Voor meer kennis over het omgaan met mensen met dementie kunnen mensen een gratis online training doen op www.samendementievriendelijk.nl.”

Groepsfoto sociale benadering dementie alzheimer