Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Briefje met geheugensteuntje

Esmee Marsé is een ondernemer met het hart op de juiste plaats. Als diëtiste kijkt zij wat haar cliënt op het gebied van voedingsadvies nodig heeft, maar daarnaast denkt ze vaak een stapje verder mee. Esmee: "Als ik naar een cliënt toe ga en ik weet dat deze dementie heeft, dan haal ik onderweg een paar boodschapjes. Even een koelkast checken op de houdbaarheidsdata of een briefje ophangen met geheugensteuntjes, doe ik heel regelmatig."

Diëtist Dementievriendelijk dementie herkennen

Het belang van dementievriendelijkheid

De specialisatie van de diëtistenpraktijk van Esmee in Zwijndrecht is onder andere ouderenzorg. Esmee werkt alleen, maar heeft regelmatig stagiaires die ze ook het belang van dementievriendelijkheid probeert bij te brengen. Esmee: "Ik ben zelf vrijwilliger voor Alzheimer Nederland bij de Swinhove Groep. Ik haal en breng bewoners die naar de mondverzorgingsbus gaan en geef trainingen aan vrijwilligers. Daarnaast zet ik me in tegen ondervoeding bij ouderen."

Geef mensen met dementie ruimte, aandacht en respect.

Regelmatig eten

"Het omgaan met mensen met dementie in mijn praktijk vind ik niet moeilijk, zegt Esmee. "Het belangrijkste is dat je niet oordeelt, geduld hebt en meedenkt. Geef hen ruimte, aandacht en respect. Wanneer iemand met dementie ook nog diabetes heeft, is het belangrijk dat deze persoon regelmatig blijft eten. Dan bedenken we samen maniertjes om dit niet te vergeten."

Signaal

Jolanda de Witte, wethouder in Zwijndrecht (links) en Aly Dassen, voorzitter Alzheimer Nederland regio Drechtsteden (midden) reikten de sticker en het certificaat Samen dementievriendelijk uit aan Esmee (rechts). "Het certificaat heeft voor mij veel meerwaarde", benadrukt Esmee. "Ik vind het belangrijk als signaal. De ziekte dementie zit veel te veel in de taboesfeer. Ik hoop dat dit certificaat bijdraagt aan het bespreekbaar maken van de ziekte. Ik wil ook graag een signaal naar andere ondernemers afgeven. Als je met mensen werkt en je weet weinig van deze ziekte af, volg dan de training van Samen dementievriendelijk. Het is kost niet veel tijd, maar kan een groot verschil maken. Veel mensen worden vaak gewoon niet goed begrepen."

Diëtist dementievriendelijk goed training