Een dementievriendelijke dierenweide in Beilen
Zaterdag 2 maart werd er bij Dierenweide Stroomdal Beilen een middag ingeruimd voor de training 'GOED omgaan met dementie'. De training, met zo'n 25 deelnemers van jong tot oud, werd verzorgd door onze trainers Maria Delobel en Ko Muller.
"Waarom", vraag jij je misschien af, "een dementievriendelijke dierenweide?"
"Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand", vertelt Peter Vereijken, bestuurslid van Stroomdal Beilen. "1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dementie is een (dodelijke) hersenziekte met vele verschijningsvormen. Sommige vormen van dementie beginnen al op jonge leeftijd tussen de 40 en 60 jaar. Op de dierenweide komen regelmatig mensen met dementie. Met deze training GOED leren onze rangers en medewerkers hoe je goed met hen omgaat. Want als je in de training al eens een praktijksituatie geoefend hebt, kun je beter handelen in het echt. Ik vind de 'Dankjewel' uit de training (Geruststellen-Oogcontact maken-Even meedenken-Dankjewel) echt positief.
Zo sluit je een contact goed af!"
Doe maar normaal
"Maria en Ko waren als trainers geweldig", glimlacht Peter. "Zonder té diep in te gaan op de theorie, werd bijvoorbeeld de werking van de hersenen uitgelegd. Zij kwamen met goede voorbeelden en sprekende beelden om de theorie uit te leggen, zodat het publiek, dat varieerde van 7 tot 70+ jaar, alles goed begreep. Sommige jongeren in de groep hadden al de nodige ervaring met mensen met dementie, zoals buren. Daarbij was de aanpak van ‘normaal doen’ een werkzame manier. Een treffende slogan (uit België) maakte wel heel goed duidelijk hoe je met mensen met dementie 'moet' omgaan, namelijk: "Onthoud de mens, vergeet dementie." (Red.: zie https://onthoumens.be/)
Trainingen die elkaar versterken
De dierenweide-rangers volgen door de week ook nog een cursus EHBsO (Eerste Hulp Bij sociale Omgang, een cursus voor beginnende rangers, gegeven door Ilse Koekoek en Erik Doezeman van het Welzijnswerk Midden Drenthe). Het was meteen duidelijk dat het daar geleerde door de rangers kon worden toegepast in de omgang met mensen met dementie. In het rollenspel werd dat bijvoorbeeld bij ranger Jop hartverwarmend duidelijk. Top! De deelnemers kregen na afloop een officieel certificaat Samen dementievriendelijk. Jop bedankte namens alle deelnemers Maria en Ko met een bosje bloemen en vriendelijke woorden.
Je eigen broek ophouden
“Het was fantastisch!”, blikt Peter terug. "Iedereen was er over te spreken. Wij willen de kids bewustzijn bijbrengen over hun (toekomstige) rol in het sociale domein. Ieder mens zou dit eigenlijk moeten realiseren: een aardige - waardige - vaardige wereldburger te zijn, die de eigen broek op kan houden en een bijdrage kan leveren aan zijn/haar eigen sociale domein. Deze training heeft daar weer toe bijgedragen!
Hartelijk dank aan alle dementievriendelijke horecagelegenheden!
Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.