Hoe maak ik een dementievriendelijke website?
Het belang van dementievriendelijke websites
Het belang van een dementievriendelijke website komt al naar voren in de statistieken. Een op de vijf mensen krijgt dementie. In Nederland hebben momenteel zo'n 280.000 mensen dementie en 70% van hen woont nog zelfstandig. Naar verwachting groeit dit aantal in de toekomst door vergrijzing.
Websites die niet aangepast zijn aan de voorkeuren van mensen met dementie, zijn voor hen niet of moeilijk te gebruiken. In dit bericht bespreken we de belangrijkste tips die gebruikt kunnen worden om internet ervaringen voor mensen met dementie gemakkelijker en prettiger te maken. Het volledige artikel vind je op Digitaal Toegankelijk.com.
Tips voor navigatie en menu’s
Het navigeren door een website is niet voor iedereen even gemakkelijk. Onderstaande tips helpen om mensen met dementie te ondersteunen in het vinden van hun weg op websites.
- Plaats een ‘home’ knop in de menubalk. Deze heeft dezelfde functie als het logo linksboven, maar is eenvoudiger te gebruiken.
- Gebruik een ‘kruimelpad’ die de gebruiker laten zien op welke pagina hij of zij zit. Zo wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen hoofd- en subpagina’s, waardoor de gebruiker weet hoe, en waarom de huidige pagina open staat.
- Onder ouderen groeit het gebruik van tablets nog steeds. Een website die goed op tablets te gebruiken is, is hierdoor meteen dementievriendelijker.
- Zorg dat het actieve gedeelte in de menustructuur goed opvalt. Door de aandacht te vestigen op het huidige onderwerp, is de gebruiker zich hier meer bewust van.
Tips voor teksten
Tekst, ofwel content kan de digitale toegankelijkheid van een website maken of breken. De manier waarop de website geschreven is en hoe het er uit ziet spelen een belangrijke rol:
- Zorg voor een duidelijke oproep tot actie
- Knoppen met vage beschrijvingen als ‘Meedoen!’ zorgen voor verwarring. Beter is een heldere omschrijving van wat de gebruiker doet als hij op de knop klikt, zoals: ‘Aanmelden voor dit evenement’.
- Deel lange alinea’s op in kortere stukken.
- Zorg voor een functie waarmee gebruikers zelf het lettertype in grootte kunnen veranderen.
- Gebruik lettertypes waarbij gebruikers de letters makkelijker van elkaar kunnen onderscheiden.
- Vat grote stukken tekst samen in overzichtelijke opsommingen. Dit is overigens voor alle gebruikers van je website een voordeel!
- Zorg ervoor dat pagina’s geprint kunnen worden. Voor mensen met dementie kan het fijn zijn om belangrijke informatie op papier (terug) te kunnen lezen.
Tips voor vormgeving
Vormgeving maakt websites aantrekkelijk voor het oog, maar als het te druk oogt zullen bezoekers met dementie je website snel verlaten. Onderstaande tips helpen om ook qua vormgeving te zorgen dat je website dementievriendelijk is:
- Plaats tekst op een effen achtergrond voor zo min mogelijk onnodige afleidingen.
- Zorg voor voldoende contrast tussen de achtergrond en de tekst zelf. In de richtlijnen van de WCAG lees je hier meer over.
- Ondertitel video’s die op je website staan.
- Podcasts zijn heel populair. Voor mensen met dementie voegt een foto van de spreker naast een podcast veel waarde toe.
- Plaats alleen afbeeldingen en illustraties op je pagina als deze daadwerkelijk waarde toevoegen. Alle andere afbeeldingen leiden mensen met dementie snel af van de boodschap van de pagina.
Een dementievriendelijke wereld
Niet alleen het internet kan verbeterd worden door dementievriendelijk te denken. Ook in het alledaagse leven zijn er toepassingen voor een dementievriendelijke omgeving. Lees meer over wat dementievriendelijk precies inhoudt.
Noot van de redactie:
Het zal de oplettende lezer opvallen dat de website van Samen dementievriendelijk misschien niet helemaal aan bovengenoemde kenmerken voldoet. Dat komt omdat onze website niet direct voor mensen met dementie zelf gebouwd is, maar vooral voor mensen die iets willen betekenen voor mensen met dementie!
Dementievriendelijk is... Dementie kunnen herkennen Weten hoe je iemand met dementie kunt helpen Oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen Dementie bespreekbaar maken
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.