Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Veel vragen en gespreksstof

De meeste deelnemers hadden op persoonlijk gebied wel ervaring met dementie. Desalniettemin riep het theoretische gedeelte van de training nog veel vragen en gespreksstof op. Zo wisten veel deelnemers niet dat de ziekte van Parkinson ook gepaard kan gaan met dementie en dat dementie vele varianten heeft. Het rollenspel dat op het theoretische gedeelte volgde gaf veel duidelijkheid over de rol die buurtbemiddelaars kunnen spelen als het gaat om dementie.

Want wat doe je als je vermoedt dat één van de partijen waar je tussen bemiddelt te maken heeft met dementie? Die rol, en dat past bij de neutraliteit die de bemiddelaars trachten te behouden, is vooral een signaleerfunctie. Bij vermoedens van dementie koppel je als bemiddelaar je zorgen terug naar de coördinator en die kan dan diegene het wijkteam of de woningbouwvereniging op de hoogte stellen.

Het is erg leerzaam en ook wel confronterend; het kan geen kwaad om als organisatie alert de zijn op de rol die dementie speelt in onze samenleving

Doe goed!

Het kaartspel waarbij er in twee groepen punten verdient konden worden, werd met veel enthousiasme gespeeld. GOED waarbij de letters staan voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dank je wel,  werd spelenderwijs  geoefend. Het leverde onderlinge discussies en afwegingen op waardoor het duidelijk werd dat het belangrijk is hoe je iemand met dementie benaderd en wat je kan doen om te helpen.

Dementievriendelijk zwolle training
Marianne Grooten, coördinator van de buurtbemiddelingsorganisatie Zwolle was tevreden over de training: "Het is erg leerzaam en ook wel confronterend; het kan geen kwaad om als organisatie alert de zijn op de rol die dementie speelt in onze samenleving", aldus Grooten. Benieuwd of jij de signalen van dementie herkent? Test je kennis en doe de training!