Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Landelijk vervolg

De training, gegeven door onze trainers Gerard Wieffer en Sietske Posthuma was een groot succes. De deelnemers ontvingen na afloop hun certificaat uit handen van Saskia de Jonge, onze coördinator trainingen. Na deze officiële start zal het vervoersbedrijf de trainingen landelijk gaan aanbieden aan haar medewerkers in het zorgvervoer. Zij kunnen de training online volgen en daarnaast wordt in februari een aantal medewerkers geschoold om zelf collega’s te kunnen trainen.

Connexxion dementievriendelijk samen training

Aantal mensen met dementie in zorgvervoer groeit

Als grootste aanbieder van zorgvervoer wil Connexxion dit vervoer nog beter afstemmen op de reiziger. “Connexxion wil dat iedereen met een goed gevoel kan reizen en dat het zelfstandig reizen  mogelijk is en blijft, ook voor mensen met dementie”, vertelt Managing Director Michiel Wildschut. “Dit initiatief past binnen het onderscheid dat wij bieden tussen het reguliere vervoer en het vervoer van mensen die meer begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld door niet halverwege de rit af te wijken van de afgesproken bestemming als een passagier impulsief besluit op een andere locatie afgezet te willen worden. De kans bestaat dat iemand dan gaat dwalen. Dat moet je niet willen. En ook moeten mensen met dementie een ‘warme overdracht’ krijgen: chauffeurs moeten hen ophalen bij de deur en ook persoonlijk afzetten”. Wij zijn erg blij met deze ontwikkeling bij Connexxion. Onze projectleider Nienke van Wezel: “Het aantal mensen met dementie groeit. Dus ook het aantal mensen met dementie dat mobiel wil zijn. Dan is het een hele geruststelling als een chauffeur dementie herkent en bijvoorbeeld goed heeft gecheckt of iemand op de goede plek wordt afgezet.”

Branchetrainingen

Inmiddels hebben zich tientallen organisaties en bedrijven bij ons gemeld voor een training hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Naast onze basistraining 'GOED omgaan met dementie' zijn er branchetrainingen ontwikkeld die inspelen op specifieke situaties. De medewerkers van Connexxion volgen de branchetraining ‘In de taxi’. Andere dementievriendelijke trainingen zijn ‘In de winkel’ en ‘Op het gemeentehuis’. Deze worden op maat aangeboden, maar zijn voor iedereen ook online op onze website te volgen. In 2017 worden nog meer branchetrainingen ontwikkeld.

certificaten training connexxion dementie