Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Wat gebeurt er tijdens de campagne

Op laatzenietstaan.nl kunnen mensen online de steunbetuiging voor een dementievriendelijke samenleving tekenen. Na het achterlaten van hun steunbetuiging kunnen mensen één of meer van onze online trainingen volgen. Bij de AH-filialen en deelnemende organisaties kunnen mensen op locatie de steunbetuiging tekenen. De ambassadeurs gaan via hun eigen netwerken zoveel mogelijk steunbetuigingen ophalen. Een campagnefilmpje wordt verspreid via de social media kanalen en een spotje is te zien op de landelijke en regionale televisie. 

Close-up Hans sociale benadering dementie

Steun

Hoe groter de steun, hoe sterker ons pleidooi bij gemeenten om ook dementievriendelijk(er) te worden. Wij willen met deze campagne gemeenten stimuleren om meer begrip, aandacht en betere hulp te bieden aan mensen met dementie. Met de gemeentelijke verkiezingen in maart 2018 in het vooruitzicht is dit hét moment om aandacht te vragen voor een meer dementievriendelijke samenleving!

Header Hans Bovenaf dementievriendelijke gemeente

Samen dementievriendelijk en WeHelpen

Tijdens de campagne maken wij duidelijk dat een dementievriendelijke samenleving hard nodig is. Want dementie is in 2040 ouderdomsziekte nummer 1 en wordt een van de belangrijkste doodsoorzaken (RIVM, juli 2017). Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Samen dementievriendelijk maakt Nederlanders de komende jaren bewust van de impact van dementie op de samenleving. Bij de actie ‘Laat ze niet staan’ werken we samen met organisatie WeHelpen (red. per 31 juli 2023 is wehelpen.nl niet langer beschikbaar). Dit is een platform waar vraag en aanbod op het gebied van informele hulp en mantelzorgondersteuning elkaar kunnen vinden. WeHelpen deelt de actie op social media en verzamelt steunbetuigingen onder medewerkers en bezoekers. Alle vrijwilligers worden opgeroepen om mee te doen.

Onze campagne in de landelijke media

In de landelijke media wordt aandacht besteed aan onze campagne. Onze projectleider Nienke van Wezel legt in radioprogramma's Wekker wakker van Omroep MAX en in NH Spitstijd van Radio Noord-Holland uit wat de campagne inhoudt en hoe belangrijk jouw steunbetuiging voor een dementievriendelijk Nederland is! Ook Hart van Nederland besteedde aandacht aan onze actie.

Krant bij laptop dementie alzheimer training

Beluister/bekijk de fragmenten:

Hart van Nederland - Campagne voor een dementievriendelijk Nederland van start

Wekker wakker - Hoe krijgen we een "dementievriendelijke" samenleving?

NH Spitstijd (beluister het fragment vanaf 19m15s)

Of lees:

WeHelpen - We laten ze niet staan!

Gooi en Eemlander - Gemeenten moeten Alzheimerproof zijn

WeHelpen - We laten ze niet staan!

Gooi en Eemlander - Gemeenten moeten Alzheimerproof zijn