meisje helpt man met dementie
Loop je door? Of help je?

Nieuwe campagne ‘Wat kun je doen?'

Je ontmoet een verwarde man op straat. Je wilt hem wel helpen, maar wat kun je doen? Onze nieuwe campagne ‘Wat kun je doen?’ geeft antwoord. De campagne richt zich speciaal op jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar.

Een wereld van verschil?

Jongeren en mensen met dementie. Dat lijken misschien twee werelden die elkaar niet zo vaak kruisen. Maar schijn bedriegt. Want stiekem zijn er veel jongeren die een opa of oma of zelfs een ouder hebben of hadden met dementie. Maar ook in het dagelijks leven kunnen zij iemand tegenkomen die het even niet meer weet… En wat doe je dan? Loop je door? Of help je? 

 

mesje wijst man met dementie de weg

 

Video op social media

In de video worden jongeren bewust gemaakt dat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan een dementievriendelijke samenleving. De campagne roept op tot het doen van de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’. De campagne is te zien op Facebook en Instagram en loopt t/m 9 november. 

“Ik wil u wel graag helpen, maar ik weet niet zo goed hoe…”

Jessie werd in onze opnamen met de verborgen camera in 2017 aangesproken door een ‘dame met dementie’. Haar reactie was ontroerend. Zij bracht precies onder woorden wat veel mensen ervaren als ze iemand met dementie ontmoeten. Na afloop blikten wij met Jessie terug op de ontmoeting.

jessie en dame met dementie

 

bernard over zijn moeder met dementie

 

Moeilijk te begrijpen

Bernard's moeder kreeg op jonge leeftijd vasculaire dementie. Na de diagnose heeft zij niet meer thuis gewoond. Wij vroegen Bernard hoe zijn omgeving reageerde op de ziekte van zijn moeder en welke boodschap hij andere jongeren mee zou willen geven.