Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Hoe ga je om met dementie?

Trainers Anja Tieleman en Henk van den Heuvel kijken met een goed gevoel terug op de training. Het eerste deel van hun presentatie ging over de verschillende vormen van dementie en vooral ook over het verschil ‘gewone’ vergeetachtigheid en dementie. In de door hen getoonde filmpjes kwam duidelijk tot uiting dat veel mensen niet weten hoe te handelen wanneer ze iemand met dementie op straat, in de winkel of ergens anders ontmoeten. Dat maakte veel indruk op de elf deelnemers en lokte aanzienlijk wat reacties uit. 

Training SKV samen dementievriendelijk test

Situaties uit de dagelijkse praktijk

De twee bevlogen trainers legden met voorbeelden uit dat bij het woord ‘dementie’ de mens centraal staat. Daarom spreken wij nooit over ‘dementerenden’, maar over mensen met dementie. Mensen die deel uit maken van onze samenleving en daaraan zo lang mogelijk mogen én moeten deelnemen. Daarnaast werden in de training plaatselijke situaties benoemd én ook gespeeld. Zeer leerzaam voor iedereen.

Hoe kan een buurtvereniging iedereen bij alle activiteiten betrekken?

Het belang van buurtverenigingen

Het is belangrijk dat de mensen met dementie zo lang mogelijk de eigen regie houden. Niet voor niets woont bijna 80 procent van de mensen met dementie gewoon thuis. Buurtverenigingen, buurthuizen en ontmoetingsplaatsen waar inwoners naar toe kunnen zijn daarom van grote betekenis. Na de uitreiking van de certificaten werd nog flink nagepraat met als thema: ‘Hoe kan een buurtvereniging iedereen bij alle activiteiten betrekken’. Een mooi plan!

Dementievriendelijk Best

Behalve S.K.V. hebben al vijftien organisaties, instellingen en verenigingen in Best de training van Samen dementievriendelijk gevolgd. Best wordt dus (actief) een dementievriendelijke gemeenschap! Voor meer informatie: Henk van den Heuvel, 0642991953 of kijk op onze website voor meer informatie over trainingen op locatie.

Logo Gemeente Best dementievriendelijke gemeente