Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Voor jongeren door jongeren

Het aantal mensen met dementie stijgt in rap tempo, dus ook jongeren komen vroeg of laat in contact met mensen met dementie. Wie weet er nu beter dan jongeren zelf hoe jongeren het beste kunnen worden voorgelicht over dementievriendelijkheid én kunnen worden aangezet om ook dementievriendelijk te worden?   
Jaimy, Kayleigh en Mischa. Een greep uit de namen van de studenten die hun diploma in ontvangst hebben genomen. In ruim vier weken ontwikkelden ze namens Samen dementievriendelijk, in samenwerking met de organisatie Jongerenambassadeurs, content voor hun leeftijdsgenoten. Van kennisclip tot video en social media post. Zo bracht Mischa iemand met dementie in beeld die nog wekelijks naar de tennisvereniging gaat en Jaimy liet zien hoe het gesteld is met de kennis van jongeren op het schoolplein.  

It's a wrap

Aan de woorden ‘it’s a wrap’ ging een researchtraject vooraf. Na een gastles en training van Samen dementievriendelijk gingen de studenten het veld in; iemand met dementie interviewen, een verzorgingstehuis bezoeken, een dementievriendelijke vereniging bevragen. Hoe ze de afgelopen weken hebben ervaren? Marlon: “Ik wist maar heel weinig over dementie en dacht zelfs aan het begin ‘wat moet ik met dit onderwerp?’. Maar ik ben zo enthousiast over wat ik heb gezien, bijvoorbeeld bij een buurtvereniging in Franeker. Het is ook een erg mooi onderwerp om in beeld te brengen, want het spreekt tot ieders verbeelding.” Nieuwsgierig naar de eindproducten van de studenten? Houd de socials van Samen dementievriendelijk in de gaten.