Afstuderen op dementievriendelijkheid
Voor jongeren door jongeren
Het aantal mensen met dementie stijgt in rap tempo, dus ook jongeren komen vroeg of laat in contact met mensen met dementie. Wie weet er nu beter dan jongeren zelf hoe jongeren het beste kunnen worden voorgelicht over dementievriendelijkheid én kunnen worden aangezet om ook dementievriendelijk te worden?
Jaimy, Kayleigh en Mischa. Een greep uit de namen van de studenten die hun diploma in ontvangst hebben genomen. In ruim vier weken ontwikkelden ze namens Samen dementievriendelijk, in samenwerking met de organisatie Jongerenambassadeurs, content voor hun leeftijdsgenoten. Van kennisclip tot video en social media post. Zo bracht Mischa iemand met dementie in beeld die nog wekelijks naar de tennisvereniging gaat en Jaimy liet zien hoe het gesteld is met de kennis van jongeren op het schoolplein.
It's a wrap
Aan de woorden ‘it’s a wrap’ ging een researchtraject vooraf. Na een gastles en training van Samen dementievriendelijk gingen de studenten het veld in; iemand met dementie interviewen, een verzorgingstehuis bezoeken, een dementievriendelijke vereniging bevragen. Hoe ze de afgelopen weken hebben ervaren? Marlon: “Ik wist maar heel weinig over dementie en dacht zelfs aan het begin ‘wat moet ik met dit onderwerp?’. Maar ik ben zo enthousiast over wat ik heb gezien, bijvoorbeeld bij een buurtvereniging in Franeker. Het is ook een erg mooi onderwerp om in beeld te brengen, want het spreekt tot ieders verbeelding.” Nieuwsgierig naar de eindproducten van de studenten? Houd de socials van Samen dementievriendelijk in de gaten.
- “Mijn inlevingsvermogen is groot. Ik heb een hart voor mensen met dementie. Mensen vinden mij een prettig persoon om mee samen te werken.” Drie keer ‘ja’? Dan zoekt Alzheimer Nederland jou als vrijwilliger. En dat geldt ook voor mensen met andere competenties. Ieders kennis en ervaring is waardevol bij de ondersteuning van mensen met dementie.
Samen dementievriendelijk lanceert nieuwe training
Je hebt een afspraak bij een meneer met dementie en hij is jullie afspraak vergeten. Wat doe je? Je hebt een gesprek met een mevrouw met dementie, haar gedachten dwalen af en ze begint te huilen. Hoe handel je? Dít en nog veel meer leer je in de training ‘Woningcorporatie’, de allernieuwste training van Samen dementievriendelijk.Terugkijktip: Omgaan met dementie voor Specsavers
Op maandagavond 13 februari 2023 gaven we voor alle medewerkers van Specsavers het webinar 'Goed omgaan met dementie'. Specsavers zet zich al langere tijd in om het personeel bewust te maken van de (sociale) problemen bij hun klanten. Zo traint de winkelketen haar personeel op het herkennen van eenzaamheid. Naast eenzaamheid, wil Specsavers nu ook de dementievriendelijkheid van audicienswinkels onder de aandacht brengen.