actiz dementievriendelijk
Vrijwel alle medewerkers volgden de online training ‘GOED omgaan met dementie’

ActiZ dementievriendelijk! ANBO neemt het stokje over

Op 19 december 2019 ontving ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, het certificaat 'Samen dementievriendelijk' uit handen van Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk. Vrijwel alle medewerkers van ActiZ volgden namelijk de online training ‘GOED omgaan met dementie’. ActiZ nodigde ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, uit om dit ook te doen. Als leden van het Deltaplan Dementie geven zij het stokje voor een dementievriendelijke samenleving aan elkaar door.

Complimenten voor ActiZ

Julie Meerveld overhandigde het certificaat ‘Samen dementievriendelijk’ aan Wouter van Soest, directeur van ActiZ. “Een dik compliment is hier op zijn plaats, want 97% van de medewerkers van ActiZ hebben de training ‘goed omgaan met dementie’ gedaan.

ActiZ is verheugd dat de ANBO het stokje van onze campagne overneemt. ANBO gaat haar medewerkers en vrijwilligers in 2020 trainen, zodat ze (nog) beter herkennen dat iemand dementie heeft en weten wat ze voor iemand met dementie kunnen betekenen.

actiz dementievriendelijk

Ondersteuning en hulp thuis

Wouter van Soest, directeur van ActiZ: “We vinden bekendheid met dementie heel belangrijk, want ongeveer 70% van de mensen met dementie woont thuis. In 2019 hebben al onze medewerkers daarom meerdere online trainingen gevolgd, waardoor ook zij in hun dagelijkse omgeving dementie kunnen herkennen en weten hoe ze het beste kunnen reageren.”
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij zijn er trots op dat we het stokje van ActiZ kunnen overnemen. Bij ANBO beantwoorden we iedere dag tientallen telefoontjes en mailtjes van leden. En komen we bij mensen thuis om ze te helpen bij zaken waar ze tegen aan lopen. Het is daarom belangrijk dat zowel onze collega’s als vrijwilligers weten hoe ze (nog) beter om kunnen gaan met mensen met dementie.”

Meeste mensen met dementie wonen thuis

Er leven in Nederland op dit moment zo’n 280.000  mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden groeit dat aantal de komende jaren enorm. De meeste mensen met dementie wonen nog gewoon thuis. Het is daarom belangrijk dat iedereen de signalen van dementie herkent en iets voor iemand met dementie of zijn mantelzorger kan betekenen. Dementie hoort bij onze maatschappij. Laten we dan ook naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Al meer dan 295.000 mensen zijn dementievriendelijk, waaronder de medewerkers van ActiZ. Met de hulp van ANBO worden dat er snel nog veel meer!
 

Actiz dementievriendelijk