Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Maatschappelijke diensttijd

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een initiatief van de overheid. Een maatschappelijk traject voor 17-30-jarigen dat van betekenis is voor henzelf én voor de samenleving. Jongeren kunnen de MDT-uren inzetten als keuzevak, praktijkervaring, burgerschapsonderwijs of stage. 

Jongeren die ‘MDT voor dementie’ kiezen, worden geschoold in het omgaan met en begeleiden van mensen met dementie. Voordat ze daadwerkelijk bij een persoon met dementie op de stoep staan, worden ze door Alzheimer Nederland voorzien van de benodigde kennis. Samen dementievriendelijk coördineert dit aanbod vanuit het jongerenprogramma

Vervolgens koppelt Careibu, een organisatie die focust op sociale zorg, iedere jongere een-op-een aan iemand met dementie. In de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden of Delft om precies te zijn. Een halfjaar lang staat er wekelijks een bezoekje in de agenda: praktische ondersteuning én gezelschap in een.   

Waardevol keer twee

Meedoen met ‘MDT voor dementie’ staat voor een unieke praktijkervaring en persoonlijk ontwikkeltraject. Jongeren krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en mensen buiten hun eigen leefwereld te ontmoeten. En daarnaast leveren ze een positieve bijdrage aan de maatschappij door een waardevol contact aan te gaan met iemand met dementie. 

Mensen met dementie kunnen dankzij de hulp van een jong maatje langer mee blijven doen aan de samenleving. Op naar 900 mooie matches tussen jongeren en mensen met dementie. Een dementievriendelijk Nederland komt met dit MDT-project weer een stapje dichterbij.