Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Floriade

Op de Floriade Expo 2022 hebben mensen met dementie een centrale plek. Zorggroep Almere heeft namelijk een woonzorggebouw voor mensen met dementie gerealiseerd. Op de begane grond van het pand kunnen bezoekers van de Floriade langs bij de belevingsexpositie de Flora Experience, die inzicht kan geven in wat dementie is en hoe je mensen met dementie kunt helpen. De vraag 'Hoe is het om dementie te hebben?' staat hier centraal, en deze wordt beantwoord door middel van een geheugentest, het luisteren naar verschillende verhalen en door de inzet van virtual reality waarmee je zelf kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben. 

Floriade dementie huis training samen dementievriendelijk

Bij Katrien

Ben jij weleens bij Katrien geweest? Stichting Huiskamer Bij Katrien, bedoelen we dan! 
 
Met het organiseren van activiteiten als breien, wandelen, koken, bewegen en kletsen wil deze non-profit organisatie de mensen in 's-Hertogenbosch met elkaar verbinden. Katrien is een ontmoetingsplaats waar mensen met en zonder beperking welkom zijn, en dat hebben ze extra kracht bijgezet door onze training (met succes) af te ronden! De organisatie mocht, als eerste non-profitorganisatie in Den Bosch, ons certificaat in ontvangst nemen.

Bij Katrien initiatief samen dementievriendelijk training

De Ontmoeting

De Ontmoeting is een multifunctionele ruimte voor jong en oud op de grens van Kattenbroek en Zielhorst. In de huiskamer van de wijk staan ontmoeten, verbinden en omzien naar elkaar centraal, en in dit kader worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Mensen met dementie waren hier al welkom, maar nu hebben alle vrijwilligers een aantal van onze trainingen gevolgd!  
 
Dit certificaat is onderdeel van een groter project in Kattenbroek: ‘Dementievriendelijke wijk Kattenbroek’. Hierin worden stappen gezet om het niet bij eenmalige trainingen te laten maar ervoor te zorgen dat er afspraken gemaakt worden om met elkaar alert te blijven.  

De ontmoeting samen dementievriendelijk kattenbroek

Espria Ledenvereniging

Twee honden die onze training met succes afronden? Espria Ledenvereniging is een ledenvereniging die bestaat uit 310.000 huishoudens. En zij staan voor iedereen klaar! Dus ook voor mensen met dementie. 
 
Op de foto zie je de twee contacthonden dementie van de vereniging: Tim en Ton. Zij komen mee op bezoek, samen met de ledenadviseur. De honden voelen namelijk heel goed aan wat iemand met dementie bezighoudt. Daar zijn ze namelijk professioneel voor getraind door Stichting BLIJF begeleide contacthonden voor mensen met dementie. Omdat de medewerkers van Espria in hun werk al veel te maken krijgen met mensen met dementie hadden zij een praktische situaties die ze wilden doornemen in de training. Zo kregen ze een aantal concrete handvatten op basis van situaties uit de praktijk, die dus direct inzetbaar zijn. Ze hebben de training met succes afgerond! 
 

Espria Ledenvereniging