Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Gemeente Zwolle

Samenzwolle.https://www.samenzwolle.nl/dementievriendelijknl/dementievriendelijk is het nieuwe digitale startpunt van de gemeente Zwolle. Hier vind je info over de ziekte, initiatieven, activiteiten en vrijwilligersvacatures, overzichtelijk op één pagina. 

Op 25 april onthulde neuropsycholoog Erik Scherder het nieuwe platform. Als breinprofessor zet hij zich in voor meer kennis over dementie. Er wordt continu nieuw aanbod geplaatst op de pagina, zodat deze ook up-to-date is en blijft. 

Bloemschikken vrijwilligers samen dementievriendelijk

Van Boxtel hoorwinkels

De afgelopen weken hebben we de training ‘Samen Dementie­vriendelijk: goed omgaan met dementie’ aan alle medewerkers gegeven; zowel in de winkels als aan de mensen bij het Contactcenter en het Servicekantoor. 

“Om te zorgen dat mensen met dementie vaker op begrip en de juiste hulp kunnen rekenen, roepen wij andere retailers op hun medewerkers ook te laten trainen door Alzheimer Nederland”, aldus Vondenhoff. 

Van boxtel hoorwinkels dementievriendelijk training dementie

Dementievriendelijke oversteekplaats Enschede

De Gemeente Enschede sloeg de handen ineen met Zorgcentrum de Posten, Woningcorporatie Domijn en Woonzorg Nederland om ervoor te zorgen dat mensen met dementie gemakkelijker van en naar het winkelcentrum kunnen wandelen. Het oversteekpunt dat er al lag is aangepast en er zijn langs de gehele route herkenningspunten geplaatst, zoals de blauwe tegels en de richtingsborden. 

dementievriendelijke oversteek

Museum de Lakenhal

Op 5 mei lanceert Museum de Lakenhal “Memorabel”: een nieuw programma voor mensen met dementie. Barstensvol interessante rondleidingen en workshops. Het museum: “Als eerste museum in Leiden bieden we hiermee mensen met dementie en hun dierbaren of zorgverleners de mogelijkheid samen iets moois te beleven in het museum.”

De bijzondere rondleidingen worden gegeven door rondleiders en vrijwilligers die getraind zijn in het omgaan met mensen die dementie hebben. Zij laten een paar museumvoorwerpen zien waarover ze in gesprek gaan. De voorwerpen komen tot leven doordat iedereen verhalen van vroeger, herinneringen, associaties en ideeën deelt. De rondleider helpt op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Museum de lakenhal dementievriendelijk

Tien filialen van Jumbo Kooistra

Ondernemer Erik Kooistra, die zich zeer betrokken voelt bij mensen met dementie, zegt hierover: “Bij ons zijn 83 medewerkers en zelfstandige supermarktondernemers met het SSK keurmerk aangespoord dit te doen. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat wij dementie herkennen en er goed mee omgaan in de winkels”. Klaske is één van de medewerkers, zij vult aan: “Je herkent de signalen nu eerder, nadat je deze training hebt gevolgd.”

De feestelijke uitreiking van de certificaten aan medewerkers en de deurstickers aan het eerste filiaal werd bijgewoond door wethouder Jelle Zoelendal. Eerder werd de gemeente Heerenveen benoemd tot ‘dementievriendelijke gemeente’, als eerste in Friesland. 
 

Jumbo kooistra dementievriendelijk

Extra inspiratie: Dementievriendelijke tennisclub

Niet alleen organisaties of gemeenten kunnen dementievriendelijk worden: Ook als vereniging kun jij je inzetten voor mensen met dementie! Naast het volgen van onze themabijeenkomst kun je ook eens kijken of je iets kunt organiseren voor deze groeiende groep mensen. Dat dacht tennisvereniging Griffensteyn ook, en daar organiseren getrainde vrijwilligers nu wekelijks een tennismiddagje voor (op dit moment) zo’n tien spelers met dementie! 

Griffensteyn tennisvereniging dementievriendelijk