Samen dementievriendelijk heeft iets te vieren!
Hoe het begon…
Via spotjes op TV en social media wil Samen dementievriendelijk al sinds 2016 Nederland dementievriendelijker maken. We roepen Nederlanders op om in 15 minuten de online training ‘Goed omgaan met dementie’ te volgen. Om deze training te kunnen doen, registreer je je op de website van Samen dementievriendelijk.
Jij kunt nog veel meer doen!
- Deel dit bericht of onze website op jouw social media.
- Of doe nóg een training! Op onze pagina Trainingsaanbod vind je vast nog een training naar jouw smaak!
- En: 'spread the word!' Vertel het je vrienden, familie en bekenden. Tip: denk ook eens aan je kapper, je tandarts, je favoriete restauranthouder of de kassière in de supermarkt.
Groeiende vraag naar trainingen
De verwachting was dat eind 2020 er 310.000 mensen met dementie zouden zijn. Daarom stelden wij onszelf als doel dat er dan ook 310.000 mensen geregistreerd zouden zijn op de website. Dat doel is echter nu, begin februari 2020, al bereikt!!! En dagelijks komen daar nog een paar honderd mensen bij. Het programma voorziet nog meer in een behoefte dan we konden vermoeden. In 2019 registreerden maar liefst 82.000 mensen zich op samendementievriendelijk.nl om een online training te doen. Daarnaast weten steeds meer gemeenten, kappers, apothekers, winkeliers, tandartsen en andere beroepsgroepen ons te vinden voor een training op locatie. Jaarlijks groeit het aantal trainingen die onze vrijwillige trainers op locatie geven: in 2019 waren dat er 800!
Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken
Als je een training GOED omgaan met dementie volgt, krijg je meer zelfvertrouwen om op iemand met dementie af te stappen. En dan merk je dat die ander dat ook fijn vindt!
Wat maakt Samen dementievriendelijk zo succesvol?
Heel veel mensen kennen in hun omgeving iemand met dementie. Het besef 'dat kan mij ook overkomen' groeit. Julie Meerveld zegt: "Ze denken: verdorie, daar wil ik meer over weten." En dat is precies waar de trainingen bij helpen. Want als je een training GOED omgaan met dementie volgt, krijg je meer zelfvertrouwen om op iemand met dementie af te stappen. "En dan merk je dat die ander dat ook fijn vindt", aldus Julie.
Wat betekent dit voor mensen met dementie en hun mantelzorgers?
In de video is ook Henk van Pagée (71) aan het woord. Hij heeft al een aantal jaren dementie en benadrukt: "Mensen om je heen! Dat is het allerbelangrijkste als je dementie hebt." Ook Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, legt het heel duidelijk uit: "Als je dementie hebt kun je alleen langer meedoen als je op straat, bij de bakker, de groenteboer en door je buren gewóón behandeld wordt." Mantelzorger Mariëlle Wolf onderstreept dit: "Als mijn moeder naar de winkel gaat is het fijn als er mensen zijn die haar opvangen als er even iets niet goed gaat. Er zijn altijd buren die haar terugbrengen, en dat vind ik mooi!"
Wil jij ook weten hoe je GOED om gaat met mensen met dementie? Meld je dan aan en doe in 15 minuten onze online training!
- Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!
3 tips om dementievriendelijk te koken
Iets wat voor vrijwel iedereen plezier brengt: eten. Of je nu graag uit eten gaat of liever thuis kookt, boodschappen doet op de markt of bij de super. Eten speelt in al onze levens een grote rol. En dat geldt natuurlijk ook zo voor mensen met dementie.