Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Voor sommigen van hen kan er helaas wel een moment komen dat het genieten van eten uitdagingen met zich mee gaat brengen. Bedien jij dus wel eens mensen met dementie in jouw horecagelegenheid of heb je met de feestdagen iemand over de vloer die dementie heeft? We geven je een aantal tips!

Fingerfood

Vooral bij mensen die dementie hebben in een iets verder gevorderd stadium kan het voorkomen dat ze het bestek niet meer herkennen. Het eten van fingerfood (kleine hapjes waarbij bestek eigenlijk niet nodig is) kan hier een slimme oplossing voor zijn. Dit kan ook goed werken voor mensen die niet de rust hebben om stil aan een tafel kunnen blijven zitten, maar bijvoorbeeld wel lopend kunnen eten.

Denk aan contrast

Er zijn veel praktische tips te bedenken voor het serveren van eten voor iemand met dementie. Je kunt er bijvoorbeeld het best voor zorgen dat het eten niet te warm is. Maar heb je wel eens nagedacht over een goed contrast tussen het eten en het bord? Dementie kan namelijk invloed hebben op hoe mensen het verschil tussen kleuren zien, terwijl de ogen op zich nog goed werken. Zorg dus voor een mooi donker bord als je witvis serveert, of een witte kom voor de chocolademousse: laat hier vooral je creativiteit op los. 

Dementievriendelijke recepten

Vergeetachtigheid kan een symptoom zijn van dementie. Dit komt omdat het kortetermijngeheugen dan niet meer goed werkt. Hoe je daar rekening mee kan houden met koken? Door bijvoorbeeld bekende recepten ‘van vroeger’ te serveren! We kennen allemaal wel de familierecepten die zoveel herinneringen oproepen, en dat geldt ook voor iemand die dementie heeft. Maar ook in horecagelegenheden kunnen klassiekers die op de kaart staan veel herkenning oproepen bij mensen met dementie. Een tijd geleden organiseerden we de onvergetelijke receptenactie waar we mensen vroegen hun recepten en verhalen naar ons op te sturen. Het winnende recept van Fenny’s oma voor een prachtige schoenlapperstaart is een mooi voorbeeld van wat eten teweeg kan brengen: “Die taart staat voor de herinnering aan de gezelligheid van vroeger in oma’s keuken”, aldus Fenny. Heb je inspiratie nodig voor je eigen kerstdiner of voor op de kaart in jouw horecagelegenheid? Kijk dan eens naar onze verzameling onvergetelijke recepten.

Zo, jij bent helemaal klaar om dementievriendelijk te koken met de feestdagen. Werk je in de horeca en ben je benieuwd hoe je het best om kunt gaan wanneer iemand met dementie in jouw gelegenheid komt eten? Doe dan de gratis online training die we speciaal voor de horeca hebben ontwikkeld.