3 tips om dementievriendelijk te koken
Voor sommigen van hen kan er helaas wel een moment komen dat het genieten van eten uitdagingen met zich mee gaat brengen. Bedien jij dus wel eens mensen met dementie in jouw horecagelegenheid of heb je met de feestdagen iemand over de vloer die dementie heeft? We geven je een aantal tips!
Fingerfood
Vooral bij mensen die dementie hebben in een iets verder gevorderd stadium kan het voorkomen dat ze het bestek niet meer herkennen. Het eten van fingerfood (kleine hapjes waarbij bestek eigenlijk niet nodig is) kan hier een slimme oplossing voor zijn. Dit kan ook goed werken voor mensen die niet de rust hebben om stil aan een tafel kunnen blijven zitten, maar bijvoorbeeld wel lopend kunnen eten.
Denk aan contrast
Er zijn veel praktische tips te bedenken voor het serveren van eten voor iemand met dementie. Je kunt er bijvoorbeeld het best voor zorgen dat het eten niet te warm is. Maar heb je wel eens nagedacht over een goed contrast tussen het eten en het bord? Dementie kan namelijk invloed hebben op hoe mensen het verschil tussen kleuren zien, terwijl de ogen op zich nog goed werken. Zorg dus voor een mooi donker bord als je witvis serveert, of een witte kom voor de chocolademousse: laat hier vooral je creativiteit op los.
Dementievriendelijke recepten
Vergeetachtigheid kan een symptoom zijn van dementie. Dit komt omdat het kortetermijngeheugen dan niet meer goed werkt. Hoe je daar rekening mee kan houden met koken? Door bijvoorbeeld bekende recepten ‘van vroeger’ te serveren! We kennen allemaal wel de familierecepten die zoveel herinneringen oproepen, en dat geldt ook voor iemand die dementie heeft. Maar ook in horecagelegenheden kunnen klassiekers die op de kaart staan veel herkenning oproepen bij mensen met dementie. Een tijd geleden organiseerden we de onvergetelijke receptenactie waar we mensen vroegen hun recepten en verhalen naar ons op te sturen. Het winnende recept van Fenny’s oma voor een prachtige schoenlapperstaart is een mooi voorbeeld van wat eten teweeg kan brengen: “Die taart staat voor de herinnering aan de gezelligheid van vroeger in oma’s keuken”, aldus Fenny. Heb je inspiratie nodig voor je eigen kerstdiner of voor op de kaart in jouw horecagelegenheid? Kijk dan eens naar onze verzameling onvergetelijke recepten.
Zo, jij bent helemaal klaar om dementievriendelijk te koken met de feestdagen. Werk je in de horeca en ben je benieuwd hoe je het best om kunt gaan wanneer iemand met dementie in jouw gelegenheid komt eten? Doe dan de gratis online training die we speciaal voor de horeca hebben ontwikkeld.
- Wist jij dat een brein van iemand zonder alzheimer na overlijden ongeveer één kilo meer weegt dan een brein van iemand met de ziekte van Alzheimer?
Campagne ‘Kan ik voor jou’ opnieuw op tv
Op dinsdag 18 augustus start Samen dementievriendelijk opnieuw een campagne ‘Kan ik voor jou’, waarin we oproepen hulp te bieden aan mensen met dementie. Leuk detail: de commercial is genomineerd voor de Gouden Loeki Award van Ster reclame!Hartelijk dank aan alle dementievriendelijke horecagelegenheden!
Voor ons stond de afgelopen periode in het teken van de horeca. Op 7 oktober ging namelijk onze campagne ‘In de horeca’ weer van start, met als indrukwekkend boegbeeld meesterkok Ron Blaauw. En wat hebben we veel mensen bereikt en dementievriendelijk gemaakt!