Nieuws & media

 • Hoofdreiscoupé mensen met dementie
  donderdag 3 juni 2021
  NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

  Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug.” Aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

 • We blijven campagne voeren voor een dementievriendelijke samenleving.

  Inmiddels steunen ruim 440.000 mensen onze beweging. Maar voor een echte dementievriendelijke samenleving hebben we alle inwoners van Nederland nodig. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dus de kans dat je iemand tegenkomt met dementie op straat, in de supermarkt of op je werk is heel groot. Herken jij de signalen van dementie en weet je wat je moet doen? Doe de gratis training op samendementievriendelijk.nl.

 • Herken jij dementie? Zien is 1….Doen is 2!

  Inmiddels steunen bijna 415.000 mensen onze beweging. Maar voor een echte dementievriendelijke samenleving hebben we alle 17 miljoen inwoners van Nederland nodig. Daarom is vanaf dinsdag 9 maart onze commercial ‘Zien is 1... Doen is 2' terug op tv. Herken jij de signalen van dementie?

 • Samenwerking Stichting Football Memories en Alzheimer Nederland

  Vrijwilligers van Stichting Football Memories worden via het programma Samen dementievriendelijk getraind in ‘Goed omgaan met dementie’. 

   

   

   

  (foto: Toin Damen)

   

   

   

 • dinsdag 10 november 2020

  Herken dementie! Zien is 1... Doen is 2

  Inmiddels steunen meer dan 390.000 mensen onze beweging. Maar voor een echte dementievriendelijke samenleving hebben we alle 17 miljoen inwoners van Nederland nodig. Daarom is vanaf dinsdag 10 november onze commercial ‘Zien is 1... Doen is 2' terug op tv. Herken jij de signalen van dementie?

  herken dementie
 • Eerste Hulp Bij Dementie-koffers te leen

  Vanwege de beperkende maatregelen rondom corona gaan de Alzheimer Cafés, (voorlichtings)bijeenkomsten en trainingen niet door. Maar de behoefte aan informatie is er wel. Daarom wordt in gemeente De Ronde Venen steeds gezocht naar manieren om toch informatie te verstrekken aan inwoners met dementie en mantelzorgers. Daarom zijn vanaf nu de Eerste Hulp Bij Dementie (EHBD) koffers te leen bij de Rondeveense Servicepunten.

 • Nieuwe campagne ‘Wat kun je doen?'

  Je ontmoet een verwarde man op straat. Je wilt hem wel helpen, maar wat kun je doen? Onze nieuwe campagne ‘Wat kun je doen?’ geeft antwoord. De campagne richt zich speciaal op jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar.

 • Horeca heet ook gasten met dementie graag welkom

  Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, niet altijd begrepen worden door het personeel… voor mensen met dementie kan het bezoeken van een horecagelegenheid soms best lastig zijn. Ze bezoeken deze eerder als het personeel kennis heeft over het omgaan met gasten met dementie, zo blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk.