nhn-dementievriendelijk

Noord-Holland Noord Dementievriendelijk

Je kan als inwoner of organisatie helpen om Noord-Holland Noord dementievriendelijk(er) te maken! 

Als organisatie of bedrijf kan je meedoen aan het initiatief van Netwerk Dementie NHN en Samen dementievriendelijk. Lees hieronder hoe het werkt en waarom meedoen loont. Als inwoner kan je de gratis online basistraining volgen.

Hoe wordt jouw organisatie in Noord-Holland Noord dementievriendelijk?

Een organisatie is dementievriendelijk wanneer het merendeel van de medewerkers een training 'Goed omgaan met dementie' heeft gevolgd. Daarnaast maakt de organisatie kenbaar hoe zij zich blijvend inzet voor mensen met dementie en hun naasten.

Dit geldt ook voor vrijwilligersorganisaties.

Dus:

 • Meld jouw organisatie aan via een mail aan awienema@netwerkdementie-nhn.nl. Je ontvangt dan een bevestiging met alle benodigde informatie
 • Laat de medewerkers de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen óf één van de gratis online trainingen voor specifieke beroepsgroepen, zoals voor winkelpersoneel, horecapersoneel, vrijwilligers, thuiszorgmedewerkers, kappers, taxichauffeurs en tandartsen
 • Schenk op de werkvloer en in de openbare ruimte aandacht aan een dementievriendelijke omgeving/inrichting
 • Vraag daarna de sticker Samen Dementievriendelijk aan

Deze organisaties doen al mee!

Een greep uit de deelnemende organisaties:

 • Wijkleerbedrijf Alkmaar Zuid
 • Wijkleerbedrijf Alkmaar Noord
 • Apotheek Broekerveiling
 • Horizon Zorgcentrum
 • Museum Oud Anna Paulowna
 • Museumboerderij West Frisia
 • Apotheek Langedijk
 • De Schakel-Mentorschap V.O.F.
 • Bibliotheek Hoorn
 • Alcmaria Victrix

Bekijk alle deelnemers

Bekijk alle deelnemers op de kaart

Voor medewerkers: Doe een gratis online training 'Goed omgaan met dementie'

Zo doe je dat

 • Start één van onderstaande trainingen. Daarin leer je dementie herkennen en krijg je in slechts 15 minuten praktische tips over hoe je iemand met dementie het beste kunt benaderen en helpen
 • Voor iedereen geschikt: Basistraining 'Goed omgaan met dementie'
 • De branchetrainingen zijn geschikt als je in een winkel, in de horeca, in de thuiszorg of als kapper, tandarts of mondhygiënist of vrijwilliger werkt. Heb jij tijdens je werk veel telefonisch klantcontact? Doe dan de branchetraining 'Aan de telefoon'
 • Vul je (werk)emailadres in
 • Selecteer de organisatie waar jij werkt
 • Staat jouw organisatie er niet bij? Ga dan naar https://samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord en doe mee als inwoner

Benieuwd wat je nog meer kunt doen?
Wanneer je de training hebt afgerond vindt je op het laatste scherm buttons naar tips over omgaan met mensen met dementie en informatie over wat je kunt doen om een mantelzorger van iemand met dementie tijdelijk te ontlasten. Met een klein beetje moeite kun je veel voor hen betekenen!

Training op locatie

Naast de gratis online training kan, tegen een kleine vergoeding, een training op locatie van 2,5 uur worden aangevraagd voor medewerkers. Een speciaal hiervoor opgeleide trainer biedt medewerkers dan een gerichte training met voorbeeldsituaties uit de dagelijkse praktijk van jullie organisatie.

Meer informatie

Een andere mogelijkheid is het volgen van een training bij Geriant. Zij leveren trainingen op maat en/of meer verdieping voor professionals en vrijwilligers.

Meer informatie over Geriant

Privacy

Voordat je de training kan doen, registreer je jezelf bij samendementievriendelijk.nl. Je gegevens worden verwerkt volgens de privacy-verklaring van Samen dementievriendelijk. De organisatie heeft inzage in je trainingsresultaten.

Heb je vragen? Mail naar awienema@netwerkdementie-nhn.nl

.

Goed omgaan met dementie

Basistraining GOED omgaan met dementie

In de gratis basistraining GOED omgaan met dementie leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'In de winkel'

Je kunt als medewerker of klant in een winkel, mensen met dementie tegenkomen. Doe de gratis training, zodat je hen goed kunt helpen.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'In de horeca'

Als horecamedewerker krijg je af en toe te maken met klanten met dementie. Weet jij hoe je goed met hen omgaat? Dat leer je in deze training, die is ontwikkeld in samenwerking met Grand Hotel Huis ter Duin.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'In de mondzorgpraktijk'

Weet jij wat je moet doen als je iemand met dementie in de praktijk krijgt? Test je kennis in deze speciale training, die ontwikkeld is in samenwerking met KNMT.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'Aan de telefoon'

Weet wat je moet doen als je een klant met dementie aan de telefoon krijgt. Deze training is geschikt voor mensen die regelmatig telefonisch klantcontact hebben. Deze training is ontwikkeld in samenwerking met CZ.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'Bij de kapper'

Als kapper of hairstylist krijg je af en toe te maken met klanten met dementie. Weet jij hoe je goed met hen omgaat? Dat leer je in deze training, die is ontwikkeld in samenwerking met Qioz Zorgkappers.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'In het vrijwilligerswerk'

Ben je vrijwilliger en kom je regelmatig in contact met mensen met dementie? Doe de training en leer hoe je goed met hen omgaat in verschillende situaties.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'In de thuiszorg'

Werk jij in de thuiszorg en bied je hulp aan cliënten met dementie? Test jouw kennis in deze online training. Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Tzorg.

Organisaties Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Branchetraining 'In de taxi'

Leer dementie herkennen en weet wat je moet doen wanneer je een klant met dementie vervoert. Je leert het in deze gratis training, die ontwikkeld is in samenwerking met Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) en Connexxion.

dementievriendelijk bij de bank

Branchetraining Bij de bank

In het bankwezen krijg je af en toe te maken met klanten met dementie. Weet je hoe je goed met hen omgaat? Dat leer je in deze training, die is ontwikkeld in samenwerking met de Rabobank.

Als je meedoet, ontvang je van ons:

 • promotiemateriaal (digitale toolkit met communicatiemateriaal, promotiemateriaal en een balievlaggetje om te laten zien dat jouw gemeente of organisatie meedoet)
 • publiciteit / promotie via de Samen dementievriendelijk kanalen: wij publiceren tijdens de campagneperiode op social media en via de website berichten over de deelnemende gemeenten en bedrijven.
 • een sticker van Samen dementievriendelijk; heeft het merendeel van jouw medewerkers en/of vrijwilligers de online training en/of een training op locatie gevolgd? En zetten jullie je blijvend in voor mensen met dementie? Vertel ons wat jouw organisatie of gemeente doet en vraag de sticker aan! Wanneer jouw aanvraag wordt goedgekeurd, wordt de sticker officieel aan jullie uitgereikt en kun je laten zien dat jouw organisatie of gemeente dementievriendelijk is. Lees de voorwaarden en veelgestelde vragen.
sticker dementievriendelijk