Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

De dementiescan voor jouw gemeente

Met onze Dementiescan krijgen gemeenten snel inzicht in hoe dementievriendelijk zij zijn én hoe zij de gemeente dementievriendelijker kunnen maken.

De Dementiescan is een online vragenlijst die met getallen, tekst én grafieken inzichtelijk maakt:

· Hoe dementievriendelijk de gemeente is;

· Wat de gemeente concreet kan doen om dit te verbeteren;

· Hoe de gemeente scoort ten opzichte van andere gemeenten in de regio.

De Dementiescan bestaat uit acht thema’s met in totaal 43 vragen. De Dementiescan maakt dus concreet wat verstaan wordt onder een “dementievriendelijke gemeente”. Lees meer over de dementiescan op de website van Alzheimer Nederland.

Dementiescan gemeenten dementievriendelijk worden stappen

Maak het gemeentehuis dementievriendelijk

Als beleidsmedewerker heb je medewerkers die telefonisch of fysiek in contact komen met de burgers. Ook met burgers met dementie. Kennis in het omgaan met dementie leidt tot minder stress op de werkvloer voor medewerkers én klanten. Er zijn een aantal opties die we bieden om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers om leren gaan met mensen met dementie. 

Dit zijn de mogelijkheden:  

  • De online training 'Op het gemeentehuis’ is gericht op persoonlijk contact met klanten. 

  • De online training ‘Aan de telefoon’ is voor medewerkers die telefonisch klanten te woord staan. 

  • Training op locatie 

  • Praktische tips voor de openbare ruimte, deze kun je downloaden via de knop hieronder. 

dementievriendelijke gemeente header

Start een dementievriendelijke werkgroep

In diverse gemeenten werken vrijwilligers, belangenbehartigers en professionals samen in een werkgroep om op deze manier bij te dragen aan een dementievriendelijke gemeente en samenleving. Iedere gemeente en werkgroep hebben daarbij hun eigen focus, doelen en activiteiten. Er vindt regionaal regelmatig overleg plaats over overstijgende thema’s en om tips en ervaringen uit te wisselen.

Hieronder zijn een aantal zaken waar de werkgroep mee aan de slag kan gaan:

  • Gratis (online) trainingen onder de aandacht brengen bij inwoners, bedrijven, vrijwilligersorganisaties, sportverenigingen. Samen dementievriendelijk biedt 14 gratis online trainingen aan: dat is een training op maat voor inwoners én voor specifieke beroepsgroepen; medewerkers van horeca, winkels, banken, openbaar vervoer, tandartsen, beveiligers, gemeenten, taxi, klantenservice, thuiszorg, kappers en vrijwilligers. 

  • Training op locatie. Wij verzorgen groepstrainingen voor bijvoorbeeld medewerkers van bedrijven, gemeenten en vrijwilligers van verenigingen. In deze trainingen leren deelnemers hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. De trainingen kunnen gevolgd worden via een Training op locatie of een Live online training.

  • Themabijeenkomst (sport/hobby)verenigingen. Samen dementievriendelijk biedt speciaal voor de sport-, muziek- en hobbyverenigingen een gratis themabijeenkomst aan. Deze bijeenkomst geeft medewerkers en vrijwilligers van lokale verenigingen laagdrempelige en makkelijke handvaten, zodat iedereen mee kan blijven doen. Ook mensen met dementie.

Maak de inwoners van je gemeente dementievriendelijk

  • De basistraining ‘Goed omgaan met dementie’ is geschikt voor iedereen die tijdens het werk mogelijk in contact komt met mensen met dementie 

  • Stel eigen communicatiekanalen ter beschikking om aandacht te vragen voor de online training. 

tekstalternatief
Speciaal voor dementievriendelijke gemeenten heeft Alzheimer Nederland een certificaat ontwikkeld.

Volg ons!

Blijf op de hoogte met de mooiste ervaringsverhalen, het laatste nieuws en de nieuwste dementievriendelijke tips.