Limburg dementievriendelijk

Dementievriendelijk in Limburg

In een dementievriendelijk Limburg voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Limburg kan een steentje bijdragen.

Limburg

13030

mensen in Limburg

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook!

Limburg dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Limburg. Wat kun jij doen?

Als inwoner

  • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

  • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

  • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

De Limburgse bedrijfsestafette

In februari 2018 trok het promotieteam van Samen dementievriendelijk naar het zuiden van ons land. Niet voor een korte vakantie, maar om campagne te voeren in Limburg!

  • Om aandacht te vragen voor mensen met dementie werd een Limburgse bedrijfsestafette georganiseerd. Deelnemers lieten hun medewerkers één van onze online trainingen doen en gaven vervolgens het stokje door aan het volgende bedrijf. In zeer korte tijd ontstond een lange lijst van deelnemers.
  • Na de aftrap in het MUmc in Maastricht werden in veel gemeenten allerlei initiatieven ontwikkeld en werd er door verschillende instanties samengewerkt voor een dementievriendelijke samenleving.
  • Roermond zette de toon met een eigen dementievriendelijk website
  • En Limburg gaat door! In januari 2019 tekenden zelfs 90 pedicures tegelijk voor een dementievriendelijke samenleving!

 

 

Roermond dementievriendelijk

 

Zij gaven het stokje door...

Bekijk de video's van Zorgboerderij Ransdalerveld en StayOkay Maastricht of lees hoe Huis voor de Sport zich inzet voor mensen met dementie!

 

dementievriendelijk wijkagentIn gesprek met een dementievriendelijke wijkagent

In de gemeente Weert werden ook de wijkagenten Sociaal Domein opgeroepen om de training ‘Goed omgaan met dementie’ te volgen. Wij spraken met Inge Strijbos, Operationeel Expert Wijkagent Sociaal Domein.

 

Wethouder Marianne Smitsmans RoermondErvaringsverhaal van een bijzondere trainer

De Roermondse wethouder Marianne Smitsmans van Zorg en Welzijn zet zich met hart en ziel in voor een dementievriendelijke gemeente. Ondanks haar drukke werk vond ze zelfs tijd om zich als trainer van Samen dementievriendelijk te kwalificeren!

 

Wonen Limburg dementievriendelijkWonen Limburg dementievriendelijk

Woningcorporatie Wonen Limburg in Roermond ontving op feestelijke wijze de sticker Samen dementievriendelijk uit handen van wethouder Marianne Smitsmans. Zij gaven het estafettestokje door aan woningbouwvereniging Wonen Zuid.

Alzheimer Nederland in regio Limburg

Alzheimer Nederland telt 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Zo'n 5.600 vrijwilligers zetten zich hiervoor met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. De regio Limburg is onderverdeeld in 4 afdelingen:

Ga naar een afdeling bij u in de buurt en bekijk welke activiteiten en Alzheimer Cafés daar plaatsvinden.

 

Maastricht