Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

1. Houd tradities in stand

Zet familietradities voort. Probeer te doen wat jullie normaal gesproken ook altijd deden tijdens de kerstdagen, bijvoorbeeld bij familie op bezoek of naar de kerk gaan. Let er wel goed op dat het niet te druk wordt! 

2. Samen zingen

Zing samen jullie favoriete kerstliedjes. De meeste families of vrienden hebben wel liedjes die veel gezongen werden tijdens de feestdagen. Zelfs als iemand met dementie moeite heeft met spreken, gaat zingen vaak nog wel goed.

Kerst Dementie herkennen training cursus

3. Kleinere porties en servetten

Veel mensen met dementie hebben moeite met eten. Ze krijgen een minder vaste hand, eten langzamer en knoeien meer dan voorheen. Dit kan hen onzeker maken. Zorg er voor dat er voor iedereen een groot servet klaarligt. Zo voelt iemand met dementie zich geen buitenstaander. Schep kleine porties op. Een groot, vol bord kan overweldigend zijn.

4. Geef ruimte voor middagrust

Voor mensen met dementie kan het fijn zijn om ’s middags even te rusten. Geef iemand de mogelijkheid om zich even terug te trekken.

5. Wandeling als activiteit

Als het mogelijk is: ga er samen even uit! Met een wandeling halen jullie een frisse neus en doe je nieuwe energie op. Een leuke onderbreking voor het hele gezelschap!

Kerst dementie wandelen omgaan alzheimer