Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

"Nee hoor, ik red me wel."

Voor veel mensen is dementie nog een taboe. Een mantelzorger vindt het daarom vaak moeilijk om hulp te vragen. Ze willen een ander niet tot last zijn. Mantelzorgers stuiten vaak op onbegrip in hun omgeving en zeggen al snel ‘Ik red me wel’.

De kaarten Wil jij met mij en Zal ik voor jou maken hulp vragen makkelijker. Doe een kaart bij een mantelzorger door de brievenbus en bied aan om - bijvoorbeeld - een visje te halen bij de visboer of samen een spelletje te doen. Je kunt de kaarten downloaden of aanvragen via de buttons hieronder.   

Kaartenset dementievriendelijk

Vier tips om een mantelzorger te ondersteunen

 1. Bied praktische hulp
  Mantelzorgers kunnen zorg vaak moeilijk uit handen geven. Bied daarom vooral praktische steun, zoals: schoonmaken, gras maaien, boodschappen doen, een cadeautje voor een (klein)kind kopen, een lift met de auto of de hond uitlaten.  
   
 2. Neem tijdrovende klussen over
  Mantelzorgers hebben het vaak druk met regelen en plannen. Misschien kun je tijdrovende klussen, die hen veel energie kosten, oppakken. Zoals het bijhouden van de financiën, het zoeken van een vrijwilliger voor klusjes in huis en het zoeken van goede dagopvang voor de naaste met dementie.
   
 3. Ga erop uit met een mantelzorger
  Laat een mantelzorger weten dat hij of zij op jou kan rekenen als hij of zij even tijd voor zichzelf heeft. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, naar de film of een terras.  
   
 4. Word een paar uurtjes reservemantelzorger
  Even de zorg overnemen geeft een mantelzorger wat ademruimte. In de tussentijd kun jij iets leuks doen met degene met dementie. Tip: vraag de mantelzorger wat zijn of haar naaste fijn vindt.

Cijfers en feiten over mantelzorgers

 • 75% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving
 • Er zijn 800.000 mantelzorgers van mensen met dementie
 • 62% van hen vindt werk of andere activiteiten moeilijk te combineren met mantelzorg
 • Gemiddeld besteedt men 39 uur per week aan mantelzorg
 • De gemiddelde leeftijd ligt op 64 jaar, en 71% is vrouw

Ik zorg zelf voor iemand met dementie

Wanneer je zorgt voor iemand met dementie, verandert je relatie met die persoon van een gelijkwaardige relatie naar een zorgrelatie. Dit kan voor jullie allebei beangstigend zijn. Via onderstaande links vind je meer informatie over zorgen voor iemand met dementie. Je komt dan op de websites van Alzheimer Nederland en Dementie.nl:

Wanneer je zelf mantelzorger bent, ben je uiteraard dementievriendelijk. We horen graag wat jou kan helpen bij de dagelijkse zorg. Heb je tips voor mensen die willen helpen? Stuur een mailtje naar [email protected].

 

Aanvullende tips van mantelzorgers

Dementie verloopt bij iedereen anders en iedere mantelzorger heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren en ervaringen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte met de mooiste ervaringsverhalen, het laatste nieuws en de nieuwste dementievriendelijke tips.