Help iemand met dementie op je werk

Niet alleen oudere mensen kunnen dementie krijgen, het kan ook jongere mensen treffen. Die klant, die in paniek raakt omdat hij zijn lijstje niet kan vinden. Of de bezoeker die niet begrijpt hoe de glazen draaideur werkt. En hoe ga je om met een collega met dementie? Je leert het in onze online trainingen.

Klanten of bezoekers met dementie

Herkennen jij en je collega’s dementie? En weten jullie hoe je klanten of bezoekers met dementie het beste kunt benaderen? Volg deze stappen naar een dementievriendelijke werkomgeving:

Dementievriendelijk op je werk

Doe de training(en) zelf of stel een team samen met je collega’s. Nodig hen uit om een training te doen en vergroot samen jullie kennis over dementie en jullie vaardigheden in de omgang met mensen met dementie. Zo verbeter je de service en dienstverlening van je organisatie!

Wat kun je doen voor een collega met dementie?

Zo'n 12.000 mensen in Nederland krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. Deze mensen zijn vaak nog aan het werk op het moment dat ze de diagnose krijgen. Zij willen graag zo lang mogelijk normaal blijven meedraaien in de maatschappij. Stel dat het één van je collega’s overkomt. Hoe kun je hem of haar dan zo goed mogelijk ondersteunen?

  • Luister goed naar je collega. Houd rekening met gevoelens, ideeën en wensen.
  • Bied hulp aan wanneer de werkzaamheden van je collega moeten worden aangepast, zodat hij of zij minder of minder zware taken heeft.
  • Neem nooit ongevraagd taken over, maar overleg met je collega.
  • Help je collega om een zo prettig mogelijke werkplek te vinden. Bijvoorbeeld een werkplek waar hij of zij weinig wordt gestoord.
  • Volg onze basistraining GOED omgaan met dementie
Dementievriendelijk op je werk

Een mantelzorger raakt langzaam iemand kwijt: een partner, een ouder of een vriend. Een moeilijk proces, waarin het vaak prettig is om een klankbord te hebben.

Collega’s en mantelzorg

Veel werkende mensen krijgen te maken met mantelzorg: het geven van onbetaalde zorg aan een partner, kennis of familielid die dat nodig heeft. Van alle mantelzorgers heeft de helft ook de zorg voor de kinderen of een baan naast al dat onbetaalde werk. Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren explosief. Daardoor neemt ook het aantal mantelzorgers enorm toe. Als er bij je bedrijf of organisatie meer dan tien mensen werken, is de kans groot dat één van hen mantelzorger is of nog gaat worden. Het is goed om daar rekening mee te houden. Kijk wat je kunt doen om een mantelzorger af en toe te ontlasten.

Maak jouw hele organisatie dementievriendelijk!

Naast jouw collega’s kun je ook jouw gehele organisatie dementievriendelijk maken. Als iedereen binnen de organisatie weet  hoe te handelen bij dementie, worden problemen voor mensen met dementie op de werkvloer voorkomen. Dit leidt tot een betere dienstverlening en een veilige omgeving voor klanten of bezoekers met dementie.

Dit zijn de mogelijkheden voor een dementievriendelijke werkomgeving:

  • Online trainingen, individueel of als team
  • Gerichte, meer intensieve trainingen bij jou op locatie.
  • Gratis advies. Samen maken we een een plan op maat en bespreken de mogelijkheden voor jouw organisatie. 

Als mensen meer open staan voor elkaar en verder kijken dan hun neus lang is, dan kan de maatschappij een stuk dementievriendelijker zijn