Help de mantelzorger van iemand met dementie

In Nederland zijn er ongeveer 350.000 mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie. Van hen is ongeveer een derde (te) zwaar belast door de combinatie van werk en mantelzorg. Daardoor gaat de kwaliteit van leven voor zowel de mantelzorger als degene met dementie achteruit. Jij kunt daar iets aan doen.

Mantelzorger dementie: "Nee hoor, ik red me wel."

Voor veel mensen is dementie nog een taboe. Voor een mantelzorger, iemand die zorgt voor een naaste met dementie, is het daarom vaak moeilijk aan anderen hulp te vragen. Zij stuiten vaak op onbegrip in hun omgeving. Daarom zeggen zij al snel ‘Ik red me wel’, en willen een ander niet tot last zijn. Gelukkig durven steeds meer mantelzorgers af en toe de boodschappen of een andere dagelijkse klus aan een ander over te laten. Vooral hulp bij praktische zaken is voor een mantelzorger het makkelijkst te aanvaarden.

Help een mantelzorger dementie - boodschappen brengen

Vier tips om een mantelzorger van iemand met dementie te ondersteunen

 1. Bied praktische ondersteuning
  Mantelzorgers kunnen zorg vaak moeilijk uit handen geven. Bied daarom vooral praktische steun, zoals schoonmaken, gras maaien, boodschappen doen, een cadeautje voor een (klein)kind kopen, een lift met de auto of even de hond uitlaten.
   
 2. Neem tijdrovende klussen over
  Mantelzorgers hebben het vaak druk met geregel en planning. Misschien kun je tijdrovende klussen, die hen veel energie en geduld kosten, oppakken. Zoals het bijhouden van de financiën, het zoeken van een vrijwilliger voor klusjes in huis en het vinden van de beste dagopvang voor degene met dementie.
   
 3. Ga erop uit met een mantelzorger
  Laat een mantelzorger weten dat hij of zij op jou kan rekenen als hij of zij eens tijd voor zichzelf heeft en een terrasje wil pakken of wil winkelen. Of ga samen naar de naar de film, het theater of de kroeg. Of gewoon een stukje wandelen.
   
 4. Word een paar uurtjes reserve-mantelzorger
  Even de zorg overnemen geeft de mantelzorger ademruimte om iets voor zichzelf te doen. Dan kun jij leuke dingen doen met degene met dementie. Vraag de mantelzorger wat degene met dementie fijn vindt om te doen.

Cijfers en feiten over mantelzorgers

 • 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving, de mantelzorgers
 • Er zijn 350.000 mantelzorgers van mensen met dementie
 • Gemiddeld geven ze 40 uur per week zorg, gedurende 5 jaar
 • Ruim een derde combineert de mantelzorg met een baan en/of de zorg voor kinderen
 • De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar, en 70% is vrouw

Ik ben al dementievriendelijk!

Help jij al regelmatig iemand met dementie of een mantelzorger? Dan ben jij natuurlijk al dementievriendelijk. Meld je aan en deel jouw verhaal. Dat motiveert anderen om ook dementievriendelijk te worden!

Aanvullende tips van mantelzorgers van iemand met dementie

Dementie verloopt bij iedereen anders en iedere mantelzorger heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren en ervaringen.

Ik zorg zelf voor iemand met dementie

Wanneer je zorgt voor iemand met dementie, verandert je relatie met die persoon van een gelijkwaardige relatie naar een zorgrelatie. Dit kan voor jullie beiden beangstigend zijn. Via onderstaande links vind je meer informatie over zorgen voor iemand met dementie. Je komt dan op de websites van Alzheimer Nederland en Dementie.nl:

Wanneer je zelf mantelzorger bent, ben je uiteraard dementievriendelijk.Laat weten dat je dementievriendelijk bent en teken voor een dementievriendelijk Nederland. We horen graag wat jou zou helpen bij jouw dagelijkse zorg. Heb je tips voor mensen die willen helpen?

Ik vind het heel belangrijk dat ook de partner wat tijd voor zichzelf heeft