Groningen dementievriendelijk

Dementievriendelijk in Groningen

In een dementievriendelijk Groningen voelen mensen met dementie en hun naasten zich gezien en gesteund. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeenten: iedereen in Groningen kan een steentje bijdragen.

Groningen

6348

mensen in Groningen

tekenden al voor een

dementievriendelijke

provincie. Teken jij ook?

Ja, ik teken ook!

Hoe dementievriendelijk is de rest van Nederland?

Groningen dementievriendelijk

Draag bij aan een dementievriendelijk Groningen. Wat kun jij doen?

Als inwoner

  • Ondersteunen begint bij het herkennen van de signalen; op straat, in de buurt en tijdens je werk. En hoe kun je vervolgens op een goede manier reageren? Dat leer je in onze gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ in ongeveer 15 minuten.

Als bedrijf

  • Dementie raakt ook het bedrijfsleven! Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In onze elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen laten we je zien hoe. Zo maak je het verschil voor mensen met dementie en onderscheid jij je als bedrijf.

Als gemeente

  • Een dementievriendelijke gemeente maakt dementie bespreekbaar, biedt informatie, traint inwoners en bedrijven en organiseert gepaste zorg. Bent u wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe u uw gemeente dementievriendelijk maakt.

Alzheimer Nederland in de regio Groningen

De Afdeling Groningen van Alzheimer Nederland is heel actief op dementievriendelijk gebied. Zij organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in hun omgeving. Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst met een thema voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Alle bijeenkomsten met thema staan omschreven in de agenda.

Groningen dementievriendelijk

Dementievriendelijke organisaties

Deze organisaties in Groningen werden al door ons getraind:

  • Albert Heijn, filiaal Groningen (november 2017)
  • Rzijn, Ter Apel (oktober 2017)
  • Albert Heijn, filiaal Groningen (oktober 2018)
  • Gemeente Delfzijl - twee trainingen (oktober 2018)
  • Protestantse Gemeente Damsterboord, Noorddijk (februari 2019)
Noorderpoort Campus Winschoten

Trainingen op het ROC

Noorderpoort Campus Winschoten is maatschappelijk betrokken en zoekt de verbinding met de omgeving en samenwerking met bedrijven en instellingen. Een school waar studenten en medewerkers met plezier leren en werken. Samen dementievriendelijk verzorgt er in april 2019, in samenwerking met de gemeente Oldambt, workshops en trainingen. Het betreft een middag voor studenten, mantelzorgers, bewoners gemeente Oldambt en medewerkers van instellingen in de regio. 

Wat gebeurt er nog meer in Groningen?

In de provincie Groningen leven zo'n 10.000 mensen met dementie. Het helpt als deze mensen herkend, maar ook érkend worden. Dat vraagt om begrip en ondersteuning. Van de inwoners zelf maar ook van gemeenten. Immers, de meeste mensen wonen thuis en willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

De website 'Mensen met dementie in Groningen' is van en voor de inwoners van de provincie Groningen. Op deze site vind je informatie over dementie, mantelzorg, dementievriendelijk beleid bij de gemeenten, ondersteuning individueel en belangenorganisaties, informatie over ontmoeting, wonen, welzijn en zorg. Daarnaast veel verhalen van mensen en links naar andere websites. Eens per maand verschijnt hun nieuwsbrief. Deze is ook online te lezen. 

Groningen dementievriendelijk