Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Een GOED ezelsbruggetje

Geef iemand met dementie zo lang mogelijk de kans om zelf te beslissen. Neem de regie in ieder geval niet over maar kijk wat je voor iemand kunt betekenen. Maak daarbij gebruik van de GOED-methode. De letters van GOED zijn daarbij een ezelsbruggetje:

  • Geruststellen doe je door op kalme toon te praten, jezelf voor te stellen en te zeggen wat je gaat doen. Je vermijd correcties, creëert een veilige omgeving en bent bemoedigend in het contact.
  • Oogcontact gebruik je om contact te maken en te controleren of je begrepen wordt. Maak gebruik van korte zinnen en stel eenvoudige vragen (één per keer). Vermijd vragen over het recente verleden.
  • Even meedenken met de persoon met dementie doe je door te vragen of je mag helpen. Leef mee met de ideeën en wensen van de persoon en betrek hem of haar bij de oplossing. Benoem wat je gaat doen.
  • Dank je wel! Bedank de persoon dat jij hebt mogen helpen. En dankjewel dat jij iemand hebt geholpen. Zo help jij mee Nederland dementievriendelijk te maken.
Doe goed logo omgaan dementie transparant

GOED doen is makkelijker dan je denkt!

Het begint met herkennen...

Geheugenproblemen horen bij het ouder worden, dat weet iedereen. Maar als de klachten steeds terugkeren en er daarnaast ook andere problemen optreden, is er misschien meer aan de hand. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Er kunnen hele kleine, maar terugkerende problemen optreden, zoals geheugenproblemen, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Dementie verloopt in fasen. Elke fase heeft zijn eigen kenmerken. Herken de signalen met behulp van onze pdf (knop hieronder) of lees meer over de symptomen 

Signalenkaart dementie dementievriendelijk zieniseen